Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Engström

Håkan Engström: ESC: Inte illa för en gorilla

Segertippade Italien går in för det exotiska.

FOTO: Thomas Hanses
I tunnelbanan igår såg jag en äldre kvinna komma släpande på en potatissäck. Det såg tungt ut. När hon nådde en trappa hjälpte en yngling henne att bära.
Men var det verkligen en säck med potatis? Idag är jag inte längre så säker. När den allmänt segertippade italienaren Francesco Gabbani intagit scenen och blivit varm i kläderna ser jag plötsligt en oformligt säckig varelse som försiktigt reser sig. Detta är Gabbanis danspartner, den redan berömda gorillan. Det tar sig, men så värst smidig är den inte.
Det är roligt med apor. Det tycker inte minst Francesco Gabbani som dansar lyckligt och utstöter engelska nyckelfraser som "sex appeal" och "singing in the rain". All är glada. Ingen sjunger om potatis.
Gorillan är inte äkta, men jag tror att italienaren är. Fast helt säker kan man inte vara –på många vis ter han sig som en omvärldens parodi på italienare. Lite grann som i den där Monty Python-sketchen, där Terry Jones undervisar i italienska för nybörjare – och alla elever är glada och karismatiska italienare som talar språket flytande:
Läs alla artiklar om: Eurovision Song Contest 2017
Gå till toppen