Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rakel Chukri: Kalabaliken i Visby

Rakel ChukriBild: Peter Frennesson
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
I måndags, på första maj, demonstrerade 570 nazister i Falun. Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg förklarade att Förintelsen var ”en saga” och en pappdocka av försvarsminister Peter Hultqvist, som pekades ut som ”folkförrädare”, slogs sönder. Lindberg avslutade sitt tal med: ”Lev för kampen. Dö för seger.”
En vettig människa känner stanken på långt avstånd: det här är högerextremister som älskar våld och vill avskaffa demokratin. Men SD-politikern Elvine Lindell från Rättvik associerar annorlunda. Hon ser ”tuffa” personer som går på och struntar i vad andra tycker. I fredags försökte hon reda ut sina tankar i en intervju med den antirasistiska tidskriften Expo: ”Men jag tycker inte om nazister, men jag tycker: Vad är nazist idag? Är det för att de har vita skjortor och stöveltramp eller vad då? Jag fattar inte riktigt det där.”
Att Nordiska motståndsrörelsen aldrig har dolt sin nazistiska, våldsamma agenda verkar ha gått henne förbi. Men så säger Lindell också öppet till Expo att judarna styr världen och att de ”tuffa” kommer gå i täten när det bryter ut inbördeskrig i Sverige.
Uttalandet är provocerande och skrämmande, men det är inte förvånande att det levereras av en SD-politiker. Partiet med de bruna rötterna har i decennier varit en tummelplats för foliehattar, antisemiter och våldsdyrkare.
Mer förbryllande är att arrangörerna av Almedalsveckan har betett sig som yra höns sedan det blev känt att Nordiska motståndsrörelsen, NMR, vill delta på det årliga politikerevenemanget på Gotland. För två veckor sedan hävdade arrangörerna att de inte kan stoppa NMR som är registrerat som ett parti. Region Gotlands jurist Patrik Pettersson sa: ”Vi censurerar inte, vi kräver inte in några talmanus i förväg. Det gäller ju alla som är där, att vi inte i förväg vet vad de kommer att säga.” Lika världsfrånvända var argumenten från Mia Stuhre, projektledaren för Almedalsveckan, som hävdade att man inte ska ha ”förutfattade meningar” om NMR.
Vips hade april förvandlats till en politisk rötmånad. Hitlerdyrkare jämfördes med vanliga politiker. Personer med viktiga demokratiska uppdrag stoppade huvudet i sanden och ville att pappa polisen skulle ta alla svåra beslut. De gotländska politikerna hade i stället kunnat utmana lagstiftningen och därmed visa att de kände till att nazisektens aktivister misstänks för tre bombdåd i Göteborg sedan november. Listan på NMR:s våldsbrott de senaste åren är för övrigt lång, vilket forskaren Christer Mattsson påtalade i Aktuellt så sent som i februari. Han sa att vi är på väg in i en ny våldsvåg, vilket styrks av Expos uppgifter om att antalet aktiviteter i den rasideologiska miljön under 2016 var rekordhöga. Christer Mattsson noterade också att många är blinda för det rasistiska våldet, att de missar att förövarna är en del av ett större sammanhang där flyktingar regelbundet beskrivs som ett essentiellt hot mot samhällssystemet.
Lyckligtvis har nu Almedalsveckans arrangörer ändrat kriterierna så att antidemokratiska och våldsbejakande arrangörer inte får delta i det officiella programmet. I torsdags uppmanade de Region Gotland att inte upplåta mark åt Nordiska motståndsrörelsen under politikerveckan. Det är dock för sent, tekniska nämnden har redan godkänt markuthyrningen. Men nämndens vice ordförande, Per Edman (V), säger att ”alla tänkbara vägar” måste testas för att stoppa NMR redan i år.
Kalabaliken i Visby fortsätter alltså. Mängden av blåögda uttalanden visar att det behövs ett massivt kunskapslyft i Sverige –en informationskampanj som avslöjar hur de bruna trådarna löper i den rasideologiska miljön. Från de brölande fotsoldaterna till deras intellektuella alibin som påstår sig vara demokratikramare.
Gå till toppen