FCR

Mittbacken: ”Kul att få en ny utmaning kastad över sig”

Champions League-förlusten var en av de tyngsta i karriären. Emma Berglunds väg tillbaka har gått via nya utmaningar.

Emma Berglund fortsätter att vikariera som högerback i dagens match mot Göteborg.Bild: LUDVIG THUNMAN
Ett uttåg ur Champions League mot Barcelona och en förlorad storstjärna i Marta har ställt dörren på vid gavel för förändringar i FC Rosengård.
Ett offensivare spelsystem planterades strax innan seriestarten. I ett nytt system placerades landslagsmittbacken Emma Berglund till höger i backlinjen i brist på ytterbacksalternativ. Det vore kanske inte en särskilt stor sak i många lag, men med det offensiva uppdrag som FCR:s ytterback har blev uppgiften att agera på hela högerkanten en omställning för mittbacksveteranen.
– Det har varit både och, men mest kul att få en ny utmaning kastad över sig. Jag har varit mittback i så många år att det är kul att se spelet ur andra vinklar och hamna i nya situationer. Det är utvecklande att se det från en helt annan position. Sedan kan jag tycka att jag bidrar med mer som mittback, säger 28-åringen.
– Jag spelade ytterback en del i ungdomslagen och när jag kom upp i Umeå IK, men den här rollen är mycket mer offensiv och bredare.
Den 29 mars åkte FC Rosengård på en tuff smäll när man knockades i Champions League-kvartsfinalen av Barcelona. Psykiskt blev det tufft att ladda om för flera spelare.
– Jag kände en stor tomhet och självklart tog det mycket energi efteråt. Själv tyckte jag att det var skönt att sista matchen spelades på bortaplan och att vi kunde utnyttja varandra att prata om det efter matchen och dagen efter på resan hem.
Hemma i Skåne väntade först ett nytt landslagsläger inför sommarens EM och därefter inleddes arbetet med ett nytt offensivare spelsystem med klubblaget.
– Just förändringen med spelsystemet tror jag var viktigt för oss så att vi inte behövde sitta och älta förlusten mer.
Förändringen av spelsystem har märkts av i säsongsinledningen. De inledande matcherna mot Kvarnsveden och Djurgården avverkades med stor offensiv lust medan Eskilstunamatchen bjöd på mer misstag som kostade segern.
– De insåg att de tjänade på att pressa oss högt och då kunde de också avslöja en del brister hos oss, konstaterar Emma Berglund som snart hoppas få kliva in på sin ordinarie position.
Högerbacken Lina Nilsson är på väg tillbaka och förhoppningar finns om en kort comeback redan i dag.
För en EM-satsande Emma Berglund börjar klockan ticka för att hitta toppformen till sommarens mästerskap.
– Det är ett stort mål för mig eftersom jag missade förra EM. Det är mittbackspositionen där jag konkurrerar i landslaget och där har jag missat lite speltid, men kan jag få spela mittback i vårt nya spelsystem fram till EM så känns det bra.
FC Rosengård–Göteborg
15.00 Malmö ip
Domare: Malin Johansson
Startelvan: Erin McLeod - Emma Berglund, Amanda Ilestedt, Anita Asante, Ali Riley – Sanne Troelsgaard, Ebba Wieder, Hanna Folkesson, Ella Masar – Lieke Martens, Lotta Schelin.
Ersttare: Zecira Musovic (mv), Hanna Persson, Iva Landeka, Sophie Sundqvist, Sofie Junge Pedersen, Lina Nilsson, Anja Mittag.
Aktuellt
FC Rosengård, som har besvärats av en det skador under försäsongen och under inledningen av allsvenskan, börjar få tillbaka spelar i matchskick. Lina Nilsson är tillbaka i matchtruppen och Hanna Folkesson startar dagens match på innermittfältet. Emma Pennsäter tränar för fullt och ska vara redo till nästa match.
Justeringar görs också i startelvan där Lotta Schelin ersätter Anja Mittag på topp. Erin McLeod vaktar målet.
Dagens motståndare är obesegrade efter de tre inledande omgångarna.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen