Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tjurrusning efter årets bästa loppisfynd

Det finns ett gammalt djungelordspråk om Lions loppmarknad i Staffanstorp: "När repet går är det bara en sak som gäller. Jakt!"

På söndagen var det dags igen för den stora loppisen under Bonnamarknaden i Staffanstorp. Det här är den 47:e Bonnamarknaden, och har blivit Staffanstorps svar på tjurrusningen i Pamplona.
Flera hundra personer rusar in när loppisen öppnar. Snabbast i starten var Anders Holmgren (till höger).Bild: Peter Frennesson
Strax innan loppisen öppnar står över 200 personer och trängs vid startsnöret utanför det gamla sockerbruket.
– Du kan ju inte prata med oss nu! När repet går är det bara en sak som gäller. Jakt! säger en man i grön jacka, som står längst fram i klungan.
Och prick på slaget elva går starten. Folkmassan rusar in i den stora verkstadshallen, som är fullsmockad med tiotusentals kastruller, korsstygnstavlor, gummistövlar och förgyllda tekannor.
Den allra snabbaste sprintern är Anders Holmgren, som rycker ifrån klungan och spurtar in mot tavelutställningen längs ner i hörnet.
– Tavlor intresserar mig. Jag letar både efter värdefulla tavlor och något jag kan hänga upp hemma, säger loppisveteranen Holmgren medan han bläddrar sig fram mellan tavelramarna.
Grannarna Gun Danielsson och Anita Ekelund fyndar på Lions loppmarknad.Bild: Peter Frennesson
Strax intill har Anita Ekelund just köpt en fotoram för tio kronor.
– Den här skulle jag egentligen inte handla. Men det är ett litet fynd! säger hon.
Ett par hundra personer jobbar sig metodiskt igenom varuborden: plockar upp gamla golfklubbor, vänder och vrider på uppläggningsfat i porslin, gräver i den stora drivan med resväskor.
Funktionärer från Lions Club går runt i gula jackor och kasserar in pengar för alla varor som säljs.
Loppisen under Bonnamarknaden i Staffanstorp drog som vanligt mycket folk.Bild: Peter Frennesson
Lions Club i Staffanstorp samlar in grejor hela året, som de säljer ut vid fyra stora loppisar. Utförsäljningen på Bonnamarknaden är den största. Men fyndchanserna är inte riktigt lika bra som förr.
– Det går utför med loppisarna. Det som är värdefullt säljer folk på nätet. Sedan får vi resten, säger loppisgeneralen Anders Nordberg.
Håkan Petersson svänger loss på en begagnad elorgel. Men köper inte, eftersom han redan har en.Bild: Peter Frennesson
Håkan Petersson ställer sig och spelar en sambamelodi på den stora elorgeln, som står alldeles vid ingången.
– Den här orgeln är faktiskt fin! Den blir säkert såld. Och löjligt billigt också, säger han och påminner om att alla pengar går till Lions hjälpverksamhet.
– Min dotter köpte ett kafébord med två stolar för 100 kronor. Det är ju skitbra för det lilla hushållet som inte har så gott om pengar. Själv köpte jag några pärmar. Men jag hade inte mage att pruta – jag betalade 50 kronor extra istället, säger Håkan Petersson.
Ett av många fynd på Lions loppis under Bonnamarknaden i Staffanstorp.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen