Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vårvärmen farlig för hundar i bilar

Vårvärmen är en fara för hundar som lämnas i heta bilar. Arkivbild.Bild: BERTIL ERICSON
Värmen och den gassande solen innebär att larmen om heta hundar i bilar börjar komma in till polisen.
Polisen i Örebro fick rycka ut till en parkerad bil i centrala staden efter att förbipasserande larmat om en hund som satt instängd och kippade efter andan, rapporterar Nerikes Allehanda.
Bilföraren kom tillbaka relativt snabbt och i det här fallet finns det inga brottsmisstankar riktade mot hundägaren. Polisen vill dock varna för att det redan nu kan bli alldeles för varmt för en hund att vara instängd i en bil.
– Vi har ju flera exempel på djur som dör i bilar om det blir för varmt. I det här fallet var det noterbart hur snabbt hunden började kippa efter andan, säger Stefan Wickberg, informatör vid polisen i Värmland, till tidningen.
Fakta

Hundtips för varma dagar

Om du måste lämna hunden i bilen en kort stund, tänk på att solen förflyttar sig snabbt. En bil som parkerades i skuggan kan plötsligt stå i solen.

Om du har en kombi kan du installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till.

Packa inte bilen så full att lufttillförseln bak till hunden stryps.

Fundera på om hunden kanske har det bättre hemma. Om hunden är hemma och har det bra slipper du oroa dig för värmeslag.

Källa: Svenska kennelklubben

Gå till toppen