AnnonsIca Malmborgs

1,2 miljoner ton mat kastas i soporna – helt i onödan

Att kasta bra mat skulle förmodligen kännas helt otänkbart för de flesta. Vem skulle få för sig att gå till livsmedelsbutiken, plocka ner varor i vagnen, betala dyrt – och sedan slänga en stor del av maten direkt i soporna? Knappast någon, eller hur?

Jo, tyvärr. En rapport från Naturvårdsverket visar att de svenska hushållen i genomsnitt slänger 81 kilo mat, per person och år. Dessutom handlar det till största delen om helt ätbara matvaror som utan problem hade gjort sig utmärkt på tallriken.

Enligt rapporten uppgick det totala matavfallet under 2012 till 1,2 miljoner ton mat. Som största bov utpekades hushållen, men alla led i livsmedelskedjan, från producenter till grossister och storkök, bidrog till svinnet. Landets livsmedelsbutiker kastade till exempel hela 70 000 ton mat under 2012.

När det kommer till hushållen beror orsaken ofta på osäkerhet. Många tittar på bäst-före-datumet istället för att förlita sig på sina sinnen. Istället för att lukta och smaka så kan helt drickbar mjölk åka ut i slasken bara ”för säkerhets skull”.

För butikernas del handlar det ofta om kantstötta varor eller färskvaror som närmar sig bäst-före- datum och som är svåra att sälja men som fortfarande är färska och helt ätbara.

Även om siffrorna har några år på nacken pekar de på ett allvarligt samhällsproblem och många aktörer har varit snabbt ute med kreativa lösningar.

ICA Malmborgs i Lund och Malmö är intressanta föregångare. Butikerna har egna kök där man lagar färdiga rätter. För att minska svinnet använder köken sig av råvaror som sorterats ut från hyllorna och inte går att sälja, men som fortfarande är av god kvalitet.

En butik som satsat stort på konceptet är ICA Malmborgs på Mobilia i Malmö. Häromveckan öppnade butiken sin nya Food Court där kunden själv kan kombinera färdiglagade varma och kalla rätter som lagats i butikens kök. Självklart använder man även här varor som finns i hyllorna.

Ett nytt grepp som nyligen nått Skåne är Food2change. Bakom initiativet står en ideell förening som har som mål att bekämpa matsvinnet från dagligvaruhandeln, och samtidigt göra en insats för människor med låga inkomster. Konceptet går ut på att butikerna skänker sina utsorterade matvaror till föreningen, som sedan delar ut matkassar till så kallade hjältemedlemmar. Som hjältemedlem kan man hämta ut en gratis matkasse i veckan under ett halvår. Själva medlemskapet kostar 500 konor.

Först ut med Food2change i Skåne är ICA Malmborgs på Clemenstorget i Lund som lanserar konceptet nu på tisdag den 9 maj.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan