Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Börsen hade räknat med Macrons seger

Marknaden hade redan räknat hem en seger för Emmanuel Macron i det franska presidentvalet. Varken börser eller euron får därför någon draghjälp och marknaden försöker nu nysta ut de ekonomisk-politiska konsekvenserna av valresultatet.

ECB-chefen Mario Draghi är en av många som gläds åt att liberalen Emmanuel Macron besegrade EU-skeptikern och högernationalisten Marine Le Pen i andra omgången i det franska presidentvalet. Arkivbild.Bild: Michael Probst
Det blev ett kortvarigt lyft för eurons kurs mot andra världsvalutor när det stod klart att Macron som väntat vann en storseger i andra omgången i det franska presidentvalet. Även europeiska börser, med Parisbörsen i täten, tog ett kort kliv uppåt i måndagens inledande handel.
Parisbörsens CAC40-index lyfte till den högsta nivån på över nio år innan det vände nedåt.
En konsekvens av valresultatet som marknaden ser är att det öppnar för ECB-chefen Mario Draghi att börja strama åt sina stödköpsprogram och börja planera för en framtida räntehöjning, vilket pressar börser runt om i eurozonen.
Aktier i europeiska storbanker, som tillhör de mest känsliga för politiska händelser, drog mest nedåt med kursfall för Société Générale och BNP Paribas med 2 respektive 1,1 procent under förmiddagshandeln.
Räntan på tioåriga franska statsobligationer, som kan ses som ett mått för hur marknaden ser på landets framtida betalningsförmåga, låg stabilt kring 0,77 procent i måndagens handel.
Gå till toppen