Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Per Gahrton: Dags för rödgröna fredsvänner att ryta till i Natofrågan

Natoländernas flaggor vid ett möte i Nederländerna.Bild: Virginia Mayo
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Nu ska Gotland ”invaderas” av ett tusental USA-militärer. Tydligare kunde det knappast avslöjas att den rödgröna regeringen i smyg driver in Sverige i Nato. Det finns fler tecken.
I januari framträdde Georgiens försvarsminister Levan Izoria (utan massmedial rapportering) på ett seminarium med sin svenske kollega Peter Hultqvist under rubriken “Sweden and Georgia – defense cooperation in a turbulent world”. Enligt Folk och Försvars hemsida (som ganska ensam har brutit massmedietystnaden) handlade seminariet om “den ryska militära aggressionen mot Georgien och ockupationen av georgiska områden”. Hultqvist fastslog att Georgien är ”offer för rysk aggression” och att både Östersjön och Svarta havet är utsatta för ”ett mer självsäkert och aggressivt Ryssland”.
Att Carl Bildt struntade i EU:s Tagliavinirapport (2009), som slog fast att Ossetienkriget 2008 inte började med rysk aggression utan med oprovocerat georgiskt anfall, är välkänt. Man borde kunna förvänta att en rödgrön regering håller sig mer till fakta. Men tyvärr verkar det som om den russofobiska hotbilden knappast har förändrats genom regeringsskiftet 2014.
När S, MP och V skrev ihop sig om ett regeringsprogram inför valet 2010, fanns det enligt SIPRI åttahundra amerikanska militärbaser spridda över hela jordklotet, varav 34 stora och 766 mindre. Det var mot den bakgrunden de rödgröna, trots borgerliga raseriutbrott, fastslog att ”en rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser".
Det rödgröna regeringsprogrammet uteslöt Natomedlemskap, och satte dessutom gränser för hur djupt Natosamarbetet kan gå. När det gäller Natoövningar på svenskt territorium, hette det, måste syftet vara kopplat till FN:s internationella fredsoperationer. Det får inte förekomma rena Natoövningar i Sverige om Sverige inte finns med i ledningen för övningen.
Omställningen från ett invasionsförsvar till ett billigare insatsförsvar fortsatte och värnplikten avskaffades formellt. De rödgröna var också överens om fortsatt neddragning av försvarsbudgeten med två miljarder kronor.
Nu påstår förstås de rödgröna att de inte alls siktar till Nato. Kanske försöker de vränga till det så att en halv miljard extra till militären under innevarande budgetår och återinförande av en så kallad ”allmän” värnplikt (som bara omfattar 4 procent av en årskull) skall framstå som en så gigantisk upprustning att Natohjälp inte behövs. Sanningen är förstås att genom att måla upp en bild av ett hot som Sverige aldrig av egen kraft har en chans att värja sig mot målar man också in sig i Natohörnet.
Är det inte dags att de gröna och fredssossarna ryter till innan det är för sent och vi oundvikligen har låtit oss lockas in i en Trumpledd militärallians som krossar världens långvarigaste, bäst folkförankrade och mest framgångsrika fredspolitik?
Gå till toppen