Wimans blogg

Max Wiman: Elfsborg bryter gemensam linje med att presentera alternativa fakta

Plötsligt blir de allsvenska publiksiffrorna fake news – tycker SEF att det är okej?

Svensk Elitfotboll har lyckats hålla samman de allsvenska lagen på ett bra sätt och stärkt produktens kvaliteter på många sätt. Håller fasaden på att spricka?
Det kan tyckas som en petitess, men är det inte i min värld.
Den av Elfsborg presenterade publiksiffran mot Malmö FF var enligt Donald Trump-modell alternativa fakta.
8452 står på förbundets hemsida och var också den siffra som ropades ut i högtalarna.
Hockeyn är i alla fall ärlig och där redovisar alla klubbar antalet sålda biljetter och och till exempel Redhawks säger alltid att det tydligt när siffran redovisas.
De allsvenska klubbarna har varit helt eniga om att redovisa antalet närvarande åskådare.
Nu bryter alltså Elfsborg det mönstret och gjorde det tydligen för någon omgång sedan. Har tydligen gjort det under flera år utan att det nått någon större uppmärksamhet mer än i lokalt duktiga Borås Tidning. Som jag uppfattar det har redovisningen dessutom varierat lite efter behov.
Matchen mellan Elfsborg och Malmö FF sågs av 6244 åskådare - den siffra som polisen redovisade i sin säkerhetsrapport och som anger hur många som var på plats.
Skillnaden mellan den redovisade summan och den faktiska är ett tapp på 26,1 procent. Snacka om fake news eller alternativa fakta.
Är det då intressant? Ja, för mig är alltid det intressanta hur många som faktiskt ser ett evenemang. Sålda biljetter är bara intressanta i årsbokslutet.
Men det är faktiskt större än så. Om ett lag redovisar på ett annat sätt blir deras siffror i den officiella statistiken ojämförbara. Dessutom innebär det att den totala publiksiffran i allsvenskan blir felaktig och därmed också snittet. Statistiken blir meningslös.
Svensk Elitfotboll bör omedelbart gå in och se till att alla redovisar likadant och SvFF bör korrigera Elfsborgs publiksiffror.
Det värsta är att börjar ett lag slira, så kommer många andra efter.
Läs alla artiklar om: Allsvenskan 2017: Elfsborg–MFF
Gå till toppen