Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Engström

Håkan Engström: ESC: Gammalt groll och nya kontroverser

Tävlingen har aldrig varit helt opolitisk.

Georgia on my mind. FOTO: Andres Putting
Den stora snackisen inför årets festival? Den ukrainska säkerhetstjänstens beslut att inte ge inresetillstånd till sångerskan Julia Samojlova, som skulle ha representerat Ryssland i Kiev. Skälet är att hon år 2015 uppträdde på den av ryssarna ockuperade Krim-halvön utan att ha ansökt om tillstånd hos ukrainska myndigheter.
Ett politiskt motiverat beslut, utan tvekan.
Men detta är inte första gången som en konflikt mellan Ryssland och ett nära grannland satt sina spår i startfältet. År 2009, våren efter kriget i Georgien – där Ryssland försökte söndra landet genom att stödja Sydossetiens och Abchaziens självständighetssträvanden – ville Georgien skicka en låt till Eurovision Song Contest i Moskva som hette "We don't wanna put in". Det gick lätt att utläsa som "We don't want a Putin".
Ryssland lämnade in en protest och fick gehör. Georgierna vägrade byta ut låten eller ändra i texten och drog sig hellre ur tävlingen.
Tamara Gatjetjiladze var en i sånggruppen Stephane & 3G den gången. I år tävlar hon som soloartist för Georgien.
– Alla enades om att vi sjöng om presidenten, men det gjorde vi inte alls. Detta var en discolåt! säger hon till HD och Sydsvenskan.
– Men naturligtvis: låten skrevs efter kriget, och vi lade in en protest i texten, men man kan inte säga att låten var aggressiv, skrämmande eller ens politisk. Det var en rolig lek med ord, men ryssarna reagerade i panik.
Hon ser själv en koppling mellan årets incident och 2009 års kontrovers och bojkott.
– Jag tror att beslutet att stoppa Julia Samojlova är ett svar på vad som hände 2009. Men jag måste säga att jag inte tycker att beslutet är rätt. Jag tycker att man ska separera politik och underhållning, inte blanda dem.
Det hindrar henne förstås inte från att slå ett slag för sin nation. Hon är påtagligt stolt över att representera "ett av världens bästa och äldsta länder". Och hon vill göra Georgien känt.
– Berättar jag att jag kommer från Georgien så brukar utlänningar gissa att jag bor i Atlanta. Nej! Detta är inte Atlanta, Georgia –detta är en av världens äldsta kulturer.
Läs alla artiklar om: Eurovision Song Contest 2017
Gå till toppen