Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kävlinges fastigheter är näst mest energieffektiva i landet

Fastigheterna i Kävlinge är några av de mest energieffektiva i landet – bara fastigheterna i Ale är bättre. Flera sydvästskånska kommuner kvalar in på topplistan.

Bild: Ingemar D Kristiansen
40 procent av energianvändningen i Sverige går till att värma och kyla fastigheter – men landets kommuner är är olika bra på effektivitet.
För att mäta energieffektivitet i kommunernas fastigheter har Indoor Energy och Ömangruppen analyserat statistik från SCB. Utifrån det har de skapat ett index baserat på energianvändning per invånare.
Kävlinge hamnar på andra plats med ett index på 7,2 megawattimmar per invånare – en fjärdedel så mycket som i jumbokommunen Malung-Sälen. I genomsnitt ligger energianvändningen i Svenska fastigheter på 13,2 megawattimmar per invånare.
Ann Persson, miljöstrateg i Kävlinge kommun.Bild: Sally Wahlstedt
Kävlinges framgång beror på att kommunen har en tydlig strategi för energieffektivisering, tror kommunens miljöstrateg Ann Persson.
– Vi har två mål: att vara så energieffektiva som möjligt och att vara fossilbränslefria till 2018. Det ska vara både effektiv och bra energi, säger hon.
Dessutom gynnas Kävlinge av att byggtakten i kommunen är hög och bostadsbeståndet i hög utsträckning består av nya bostäder, menar hon.
– När kommunen till exempel bygger en ny skola så ska inte energiåtgången vara högre än 40 kilowattimmar per kvadratmeter. Ju nyare bostadsbestånd, ju mer energieffektiv är ofta en kommun.
Läs också Kävlinge satsar på miljön – snart ska alla kommunbilar gå på el
Flera sydvästskånska kommuner kvalar in på topplistan. Utöver Kävlinge så kniper Svedala en tredjeplats, Staffanstorp en sjundeplats och Vellinge en niondeplats.
– De regionala variationerna förklaras delvis av olikheter i klimat och näringsliv. Men mycket beror också på hur aktivt man arbetar för att energieffektivisera fastigheterna. Små åtgärder kan ha stor effekt för att spara energi, säger Peter Arvidsson, vd på Ömangruppen i ett pressmeddelande.
Vill du läsa fler nyheter från Kävlinge kommun? Gilla "Här i Kävlinge" på Facebook.
Fakta

Energianvändning i fastigheter per invånare

1. Ale: 6,7 MWh.

2. Kävlinge: 7,2 MWh.

3. Svedala: 7,3 MWh.

4. Vallentuna: 7,5 MWh.

5. Salem: 7,5 MWh.

6. Upplands-Bro: 7,5 MWh.

7. Staffanstorp: 7,7 MWh.

8. Gnesta: 8,1 MWh

9. Vellinge: 8,2 MWh.

10. Lerum: 8,4 MWh.

Siffrorna har tagits fram av Indoor Energy och Ömangruppen och grundar sig på statistik från SCB från 2015.

Gå till toppen