Malmö

Malmö får mönstringskontor till nya värnplikten

När värnplikten återinförs öppnar mönstringskontor i Malmö. Hundratals mönstrande i veckan kommer att testas på Norra Vallgatan.

Morgongympa på P7 Revingehed, när det var värnplikt förra gången. Malmö blir en mönstringsort när värnplikten återinförs.Bild: Stefan Ed
1 mars beslutade regeringen att återinföra skyldighet att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt.
Läs mer:Få kommer tvingas göra lumpen
Det innebär att alla 18-åringar ska lämna uppgifter till beredskapsunderlaget. Alla som fyller 18 år i år får under april-maj ett brev från Rekrytreringsmyndigheten.
Med de uppgifter artonåringarna lämnar, fattas beslut om vilka som ska kallas till mönstring. Besked väntas under juni.
Mönstring under hösten kommer att göras vid Rekryteringsmyndighetens prövningsenheter i Stockholm eller Kristianstad. Vid årsskiftet flyttar verksamheten från Kristianstad till Malmö.
Från nästa år blir alltså Stockholm och Malmö de två mönstringsorterna i Sverige.
— Vi har valt Malmö som ny ort för vår prövningsverksamhet efter ett omfattande utredningsarbete, säger Rekryteringsmyndighetens generaldirektör Christina Malm i ett pressmeddelande.
Malmö lockade bland annat på grund av goda kommunikationer och för att Malmöområdet näst efter Stockholm är den region som har starkast tillväxt av ungdomar.
Mönstringen i Malmö kommer att genomföras i lokaler på 2 500 kvadratmeter på Norra Vallgatan.
Utsikten för mönstrande i Malmö – Malmö Live.Bild: Lars Brundin
Flera hundra mönstrande i veckan kommer att besöka lokalerna för olika urvalstester.
— Vi skapar anpassade lokaler utifrån myndighetens behov på bästa läge i Malmö. Lokalerna har utsikt mot Malmö Live och ligger bara ett par minuters promenad från centralstationen, säger Anders Jarl, vd för fastighetsägaren Wihlborgs Fastigheter i ett pressmeddelande.
Gå till toppen