Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

May: "Ser fram emot att arbeta tillsammans"

Gratulationerna strömmar in från världens ledare till Emmanuel Macron efter hans seger i det franska presidentvalet. Storbritanniens premiärminister Theresa May har både hunnit lyckönska och diskutera brexit med den blivande presidenten.

Demonstranter i Berlin i Tyskland bar bland annat franska flaggor under en manifestation för ett enat Europa på söndagen.Bild: Markus Schreiber/AP/TT
Theresa May var en av de första regeringscheferna att gratulera Macron till valvinsten.
"Premiärministern framför sina varmaste gratulationer till den tillträdande presidenten Macron för hans lyckade val", skriver Downing street i ett uttalande med tillägget:
"Frankrike är en av våra närmaste allierade och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med den nye presidenten i en rad gemensamma frågor".
Redan vid det första samtalet efter valsegern diskuterade May och Macron brexit, enligt uttalandet. May ville betona att Storbritannien vill fortsätta ha en stark relation med Frankrike även efter det att britterna lämnat EU.
Macron hann på kvällen även med ett samtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
USA:s president Donald Trump twittrade gratulationer.
"Gratulationer till Emmanuel Macron till hans stora seger i dag som nästa president i Frankrike. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med honom väldigt mycket."
Trump har inte tydligt stöttat någon av kandidaterna på förhand, men har lovordat Le Pen för hennes åsikter i invandringsfrågan.
"Grattis till Emmanuel Macron, grattis till fransmännen som valt frihet, jämlikhet och broderskap och sagt nej till fejknyheternas tyranni", hälsar EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk från Bryssel via Twitter.
Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel hyllar Macrons seger som en garant för att Frankrike stannar i Europas hjärta.
"Liberté, Egalité, Fraternité! Det var vad Frankrike valde i dag. Den stora nationen var, är och förblir i mitten av och i djupet av Europas hjärta", twittrar Gabriel och syftar på det franska mottot: Frihet, jämlikhet, broderskap.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har för sin del redan skrivit ett helt brev till Macron.
"Jag glädjer mig åt att de idéer som ni försvarat om ett starkt och progressivt Europa som försvarar alla sina medborgare kommer att föras fram av Frankrike i debatten om EU:s framtid", skriver Juncker bland annat.
Gå till toppen