Svedala

Råd om radio och makaroner om krisen kommer till Svedala

Hushållen behöver ha bättre beredskap för att klara situationer när samhället helt eller delvis slutar fungera. Därför lanseras nationella krisberedskapsveckan som pågår 8-14 maj i hela landet.

Snöoväder är en tänkbar situation då viktiga samhällssituationer slås ut.Bild: Roland Bengtsson
I Svedala planerar Civilförsvarsförbundet olika informationsinsatser utanför Ica och Hemköp i Svedala i slutet av veckan.
– Krisberedskapsveckan ska öka kunskapen hos invånarna om den lokala riskbilden och hur vi kan förbereda oss för olika händelser då viktig kommunal verksamhet drabbas av störningar. Det här är kunskap som invånarna behöver ha för att kunna förbereda sig och bidra aktivt vid en händelse, säger Fredrik Kristell, krisberedskapssamordnare i Svedala kommun.
Han nämner strömavbrottet i Svedala i oktober 2014 som ett exempel på händelse. Då slog en brand i ett ställverk ut flera viktiga samhällsfunktioner. Ett stort antal hushåll var utan el i 12-15 timmar, internet och mobiltelefonnätet slutade att fungera, tågtrafiken drabbades av kraftiga störningar och affärer och restauranger tvingades stänga.
En annan tänkbar situation är kraftiga snöoväder som kan innebära att människor måste klara sig själva under kortare eller längre tid.
Ett viktigt budskap är att allmänheten bör förbereda sig genom att ha hemma konserver och andra livsmedel som kan förvaras i rumstemperatur. Annan rekommenderad utrustning är batteridriven radio, mediciner och förstahjälpenutrustning, vattendunkar, sovsäck, filtar, tändstickor, campingkök – och kontanter om betalningssystemen slås ut.
Civilförsvarsförbundet Informerar utanför Hemköp i Svedala på fredag den 12 maj klockan 13.30–14.30 och utanför Ica klockan 15.00-17.00. I Bara sker informationen utanför ortens Ica-butik på lördag 13 maj klockan 11.00-13.00.
Gå till toppen