Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Två miljoner barn på flykt

Krig och svält gör att över två miljoner barn har tvingats lämna sina hem i Sydsudan, enligt FN.

Mary Kide från Sydsudan står med sin son Desem och köar efter mat i ett flyktingläger i slutet av mars i år. Arkivbild.Bild: Jerome Delay/AP/TT
En miljon barn har flytt från Sydsudan och en miljon är på flykt inom landet.
Inbördeskriget började två år efter det att landet blev självständigt 2011 från grannen Sudan. Striderna som följde har splittrat landet, skapat hyperinflation och svält i vissa delar.
Det är Afrikas värsta flyktingkris sedan folkmordet i Rwanda 1994.
"Ingen flyktingkris oroar mig mer än den i Sydsudan", säger Valentin Tapsoba, Afrika-chef för FN:s flyktingorgan UNHCR, i ett uttalande.
I ett land med 12 miljoner invånare går bara en fjärdedel av barnen i skolan. Enligt flera FN-organ har över tusen barn dödats i konflikten, men siffran kan vara högre eftersom det inte finns några officiella siffror kring dödstal från Sydsudan, ett av världens mest underutvecklade länder.
Många invånare har flytt till Uganda, Kenya, Sudan och Etiopien – länder som själva kämpa för att den egna befolkningen ska få tillräckligt med mat och annan hjälp.
FN kör via Sudan in förnödenheter till svältande i Sydsudan. Tidigare har FN sagt att 7,5 miljoner av invånarna behöver hjälp.
Gå till toppen