Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

8 600 unga vuxna i Malmö och Lund bor ofrivilligt kvar hos föräldrarna

Unga vuxna får allt svårare att flytta hemifrån. I Malmö och Lund bor var femte person i åldern 20-27 år kvar hemma hos föräldrarna. De allra flesta drömmer om eget boende. Men många av de bostäder som finns att tillgå är båda dyra och otrygga.
Det visar en rapport från Hyresgästföreningen som släpps idag tisdag.

Bristen på lägenheter i Malmö och Lund leder till att allt fler unga bor kvar hemma. I Malmö och Lund skulle 8 600 unga i åldern 20-27 år helst vilja flytta hemifrån.Bild: Hussein el-Alawi
Enligt rapporten bor 8 600 personer i åldern 20-27 år ofrivilligt kvar hemma hos föräldrarna i Malmö och Lund. De kan inte flytta till följd av bostadsbrist, knappa ekonomiska resurser och osäkra villkor.
De osäkra villkoren i Malmö och Lund blir år för år allt värre. Enligt Hyresgästföreningen bodde 23 procent av de unga som hade lyckats få egen bostad 2003 i ett boende utan besittningsskydd, 2013 hade den siffran stigit till 31 procent. Idag är den uppe i 36 procent.
– Många av dem som lämnar föräldrahemmet bor både dyrt och otryggt. De unga betalar ett högt pris för bostadsbristen, säger Anneli Philipson, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen.
Sex av tio av dem som bor kvar hemma i Malmö och Lund betalar ingen hyra till sina föräldrar. De har också låga inkomster. De hemmaboende har i genomsnitt bara 3 000 kronor i medianinkomst efter att boendet är betalt.
"De har inte möjlighet att ta ansvar för sin egen ekonomi och har svårare att forma och ta ansvar för sitt eget liv", heter det i rapporten.
"I förlängningen innebär det för samhällets del att unga vuxnas drivkraft och talang inte kommer till sin rätt där den bäst behövs".
Så länge unga vuxna bor kvar hemma räknas de inte fullt ut som vuxna, framhåller Hyresgästföreningen i sin rapport. Även om hemmaboendet är enkelt, riskfritt och kanske bekvämt är det ofta ett boende utan utsikter till förändring. De unga har svårt att komma vidare i livet. Arbetslösheten är också högre än bland unga i eget boende.
Rapporten speglar situationen i Malmö och Lund, men enligt Hyresgästföreningen är hemmaboende inte bara ett storstadsfenomen. Det är också utbrett i mindre kommuner. Andelen hemmaboende ungdomar är högre i Lomma, Staffanstorp, Svedala och Vellinge än i Malmö och Lund.
I rapporten nämns Vellinge som ett exempel.
"Här har man som hemmaboende tillgång till Malmös utbud och möjligheter samtidigt som man ofta har föräldrar med god ekonomi i villor eller radhus där man kan utvidga barndomsrummet till ett halvt källarplan eller liknande".
Enligt statliga SBAB behöver allt fler unga ekonomisk hjälp av sina föräldrar eller någon äldre släkting för att komma in på bostadsmarknaden. Det är också ett skäl till att boendekostnaderna för unga blivit ojämnt fördelade.
Enligt Hyresgästföreningens rapport drabbas inte unga vuxna som får hjälp av föräldrarna att köpa en bostadsrätt av högst boendekostnader. I Malmö och Lund får unga vuxna högre kostnader om de bor i en nyproducerad hyresrätt.
Den som bor i bostadsrätt har en genomsnittlig månatlig boendekostnad på 5 004 kronor, jämfört med 6 073 för den som bor i hyresrätt. Men en sak har unga vuxna oftast gemensamt: en skral ekonomi.
• Hälften av alla 20-27-åringar i Malmö/Lund – 23 300 personer – har inkomster som ligger under Konsumentverkets basnivå för normala utgifter.
• Av dessa lever 12 400 personer under de belopp man får klara sig på som kraftigt skuldsatt.
• Av dessa lever i sin tur 8 400 personer på så låga intäkter att de egentligen har rätt till försörjningsstöd.
Enligt Hyresgästföreningen finns bara en slutsats att dra av de här rönen:
– Sverige behöver fler hyreslägenheter som breda grupper av unga vuxna har råd att hyra, säger Anneli Philipson.
"Sverige behöver fler hyreslägenheter som breda grupper av unga vuxna har råd att hyra", säger Anneli Philipson, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen.Bild: Martin Lindeborg
Fakta

Så bor unga vuxna i Malmö och Lund

Boendeformer för samtliga unga vuxna (20-27 år) i Malmö och Lund.

Boendeform Andel i procent Antal personer

Hyresrätt 23,5 14 500

Bostadsrätt 20,2 12 500

Hemmaboende 19,7 12 100

Inneboende 9,8 6 000

Andra/tredjehand 9,2 5 700

Eget hus 0,7 400

Annat 1,2 700

Totalt 100 61 660

Källa: Hyresgästföreningen

Gå till toppen