Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dramalärarens nya roll: Frankrikes första dam

Den tidigare dramaläraren från Amiens gör sig redo för en ny roll. När hennes man flyttar in i Élyséepalatset blir Brigitte Macron ny första dam i Frankrike.

Brigitte Macron blir Frankrikes första dam.Bild: Christophe Ena/AP/TT
Hon har spelat flera roller i Emmanuel Macrons liv. Först som lärare, sedan som hans käraste och nu blir 64-åriga Brigitte Macron dessutom hans – och Frankrikes – första dam.
– Utan henne skulle jag inte vara jag, sade 39-åriga Emmanuel Macron i ett tacktal efter segern i den första valomgången.
Paret möttes 1993 i Amiens, där Brigitte Auzière undervisade i franska, latin och drama på Emmanuel Macrons gymnasieskola. Han bad henne om hjälp med ett manus och de båda fattade snart tycke för varandra.
– Steg för steg blev jag helt trollbunden av den unga pojkens intelligens, har hon sagt till France 3 TV.
Det är oklart när relationen blev seriös, men innan Macron lämnade Amiens för att slutföra sina gymnasiestudier lovade han att komma tillbaka och gifta sig med Brigitte Auzière, som hade tre barn och en annan man. Han höll sitt löfte. Brigitte Auzière skilde sig 2006 för att ett år senare gifta sig med Macron.
Paret lämnade hemstaden för Paris där Brigitte Macron fortsatte att arbeta som lärare. Efter det att Emmanuel Macron utsågs till ekonomiminister 2014 lade hon dock den karriären bakom sig för att hjälpa sin man på heltid och hon beskrivs ha utgjort en "diskret närvaro" vid möten med tjänstemän på departementet.
Med tiden har Brigitte Macron kommit att bli en allt mer integrerad del av Emmanuel Macrons offentliga person. Hon har hållit koll på hans kalender, korrläst hans tal och följt med på möten. Under valkampanjen har hon ständigt funnits vid sin makes sida och han har sagt att han under de första veckorna på sitt nya jobb kommer att etablera hennes roll som första dam.
– Hon kommer att vara vid min sida, precis som hon alltid har varit, men hon kommer också att ha en offentlig roll, har Emmanuel Macron tidigare sagt.
Brigitte Macron, som beskrivs som varm och jordnära, har själv uttryckt en önskan om att hjälpa utsatta ungdomar.
Fakta

Brigitte Macron

Brigitte Trogneux föddes den 13 april 1953 i Amiens i norra Frankrike, som också är Emmanuel Macrons hemstad. Hon är yngst av sex syskon i en familj som driver ett välkänt chokladföretag.

Gifte sig med bankiren André-Louis Auzière, med vilken hon har tre barn: Sébastien, Laurence och Tiphaine.

Undervisade i franska, latin och drama på en gymnasieskola i Amiens där hon träffade en då 15-årig Emmanuel Macron. De arbetade på ett manus tillsammans och började snart bygga upp starka band till varandra.

Paret gifte sig 2007, efter det att Emmanuel Macron bett sin blivande frus barn om hennes hand.

Källa: CNN, AFP, Reuters

Gå till toppen