Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fler asylsökande vid Hyllie kan leda till att id-kontrollerna återinförs

Sannolikheten ökar för att id-kontrollerna på Kastrup och i Helsingör kommer tillbaka. Dag för dag har allt fler asylsökande sökt sig fram till gränskontrollerna på svensk sida av Öresund.
– Vi återinför id-kontrollerna vid behov, är beskedet från infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Vid gränskontrollen i Hyllie tas personer som saknar uppehållstillstånd eller som har avsikt att söka asyl åt sidan för en första utredning. De personerna har blivit fler sedan id-kontrollerna vid Kastrup togs bort.Bild: Erik Magnusson
Under april sökte mellan 47 och 55 personer per dag asyl i Sverige. Men sedan id-kontrollerna på Kastrup och i Helsingör togs bort i torsdags har antalet flyktingar som tar sig till Sverige ökat.
I torsdags sökte 68 personer asyl i Sverige, i fredags kom 70 asylsökande, i helgen fick Migrationsverket in 14 asylansökningar och i måndags registrerades 112 asylsökande på en och samma dag.
– Vår statistik visar när ansökningarna kommit in i systemet. Det kan vara en viss eftersläpning, säger Hannah Davidsson, presskommunikatör på Migrationsverket.
Antalet asylsökande har betydelse för regeringens beslut om fortsatta gräns- och id-kontroller. När regeringen avskaffade id-kontrollerna motiverades det med att migrationstakten under de senaste tolv månaderna legat "stabilt lågt".
Infrastrukturminister Anna Johansson betonade då att regeringen står beredd att återinföra id-kontrollerna "om vi skulle behöva".
– Vi är beredda att återinföra dem om den bedömningen görs från myndigheterna, sade hon.
Det beskedet har fått det danska tågbolaget DSB att förvara all utrustning som behövs för id-kontrollerna i ett lager på Kastrup. Med några dagars varsel kan kontrollattiraljerna återplaceras på Kastrups norra tågperrong.
Samtidigt som de asylsökande i Hyllie blivit fler har också direktavvisningarna ökat. Under den gångna helgen avvisades 88 personer vid gränskontrollerna i Skåne. De avvisade var främst utländska personer med uppehållstillstånd i Danmark.
Enligt Maja Zachrisson, presskommunikatör hos infrastrukturministern, kvarstår regeringens besked om att id-kontrollerna kan återkomma med kort varsel.
– Anna Johanssons besked är fortsatt att id-kontrollerna kan återinföras vid behov. Det beskedet är inte kopplat till något exakt antal asylsökande, säger hon.
Migrationsverket beräknade i höstas att slopade gräns- och id-kontroller kan leda till att 300 fler personer per månad söker asyl i Sverige. Den prognosen håller man dock inte fast vid. Häromdagen gjorde verket en ny beräkning som visar att minst 22 000 personer söker asyl i Sverige i år.
De slopade id-kontrollerna väntas främst leda till att fler ensamkommande barn söker asyl. Det är den gruppen som främst stängts ute av id-kontrollerna eftersom unga afghaner, marockaner och somalier oftast saknar pass och andra id-handlingar. Sedan id-kontrollerna avskaffades har 23 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige.
Gå till toppen