Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Giftfynd kan försena centrumbygget

Ica-Tomten vid Storgatan förblir obebyggd åtminstone fram till årsskiftet.

Svedalas nya bombhål vid Storgatan. Området kommer att förbli instängslat och obebyggt fram till tidigast nästa årsskifte.
Orsaken är att miljöföroreningar har hittas i marken. Nu väntar kommunägda Svedalahem på besked på om sanering krävs och hur omfattande den i så fall blir.
Den gamla Ica-fastigheten på platsen stod tom i drygt fyra år sedan butiksverksamheten flyttades till nya lokaler söder om järnvägen.
Sedan länge har det funnits en färdig detaljplan som möjliggör bygget av ett nytt bostadskvarter med butiker och service i bottenplan. Men ägaren Ica Fastigheter AB ville inte bygga i egen regi.
Tidigt i våras blev det klart att Svedalahem köper tomten av Ica Fastigheter AB för 13 miljoner kronor.
Därefter har den gamla butiksfastigheten rivits för att ge plats åt den nya bebyggelsen.
Men innan ett bygge kan komma igång måste eventuellt saneringsbehov undersökas.
– Den undersökning som gjorts visar på att det finns föroreningar i marken. Därför har vi vänt oss till miljökontoret för att få besked om hur omfattande sanering som måste göras, säger Svedalahems vd Pehr Carlberg.
Arkitektbyrån Tengboms har tidigare skissat på hur ny bebyggelse på Ica-tomten kan se ut. Så här ser byråns förslag ut. En förhoppning är att nya centrumnära bostäder ska skapa liv och ökat kundunderlag i centrala Svedala.
Svedalahem har utlovat att betala saneringskostnader på upp till 800 000 kronor. Fördelningen av en eventuellt överstigande kostnad måste förhandlas mellan Svedalahem och Ica fastigheter.
– Jag tror inte att det blir svårt att enas. Båda parter är intresserade av att affären genomförs.
Tidigare har beskedet från Svedalahem varit att en byggstart skulle kunna vara möjlig redan i höst. Men saneringsfrågan innebär en förskjutning så att byggstarten troligen kan ske tidigast vid årsskiftet.
Den beräknade byggtiden är ett och ett halvt till två år.
I väntan på byggstart kommer tomten vid Storgatan att var inhägnad.
– Jag tänker mig att vi klär staketen snyggt med vepor med motiv av hur det ska se ut när det är allt är klart, säger Pehr Carlberg.
Gå till toppen