Wimans blogg

Het Svanberg knäckte allt motstånd från Kalmar

En het Mattias Svanberg knäckte allt motstånd från Kalmar i MFF:s U21-lag. Han gjorde mål och assist - och kom undan med hockeytackling

Mattias Svanberg.
– Jag vill ju vara en poängspelare. Det är skönt att komma igång med det, man får bättre självförtroende av det, sa Mattias Svanberg sedan MFF U21 vunnit med 3-0 mot Kalmar.
Det var bra med folk runt planen på Hyllie, Svanbergs verkliga hemmaplan - han bor bara en snedspark från den, och ett väldigt ungt MFF dominerade klart mot Kalmar.
Svanberg var kapten för dagen och gjorde ett mål och en assist. Fick stora applåder för ett snyggt typiskt Svanberggenombrott avslutat med ett perfekt skott till 1-0.
Sedan assisterade han till 3-0 genom att friställa Felix Konstandeliasz en meter från mållinjen till 3-0.
Där emellan hade Laorent Shabani snyggt gjort 2-0.
Mattias Svanberg och reservmålvakten Fredrik Andersson var de enda från A-truppens resa till Borås som var med.
– Jag vill ju spela. Jag vill ta varje chans jag får att få speltid. Jag fick sova ut, men man hade ändå resan lite i kroppen och det är inte en optimal uppladdning, sa Mattias Svanberg.
Det syntes verkligen inte. Svanberg var dominerande i ett ungt lag som ändå verkligen imponerade.
– Vi valde att säga till de som satt på bänken mot Elfsborg direkt efteråt att de skulle stå över. Dels var vi hemma sent och sen kommer det en vecka där det inte är smång ahål. Mattias har ju inte gjort särskilt många inhopp och ville gärna spela och man vet nästan alltid vad man får av honom, sa coachen Olof Persson.
Som också berömde Mattias Svanberg, som opererade från en vänsteryttermittfältsplats.
– Han var väldigt bra. Med honom är det alltid små marginaler att komma igenom med sina genombrott, men han är jobbig att spela mot.
– Jag tror det är på vänsterkanten jag närmast kan konkurrera. Det är därför jag spelar där, sa Mattias Svanberg själv.
Det var i år han skulle få den stora chansen, men som bekant har den inte riktigt kommit alternativt han har inte riktigt tagit den än. Har han då tålamodet att vänta?
– Det får jag väl ha. Det finns inte så mycket att göra i nuläget. Jag vet att det kommer avstängningar och kanske någon skada. Då får jag vara beredd. Ta chansen och komma in för att stanna.
Jo, så var det ju det här med hockeytacklingen. Kom i ett relativt tidigt skede i matchen där Mattias Svanberg var lite irriterad över någon utebliven avblåsning. Det gick ut över Herman Hallberg, som fick en klockrenare hockeytackling än vad pappa Bosse Svanberg någonsin delade ut under sina år i MIF Redhawks.
– Det var verkligen inte meningen att skada. Det var en 50-50-boll där jag kommer med lite mer kraft, sa Mattias Svanberg ursäktande.
Han kom undan med en frispark, men borde definitivt ha fått en varning. Men inte mer än så - det var en tackling skuldra mot skuldra, men med alldeles för mycket kraft.
Kalmarledare visade heta känslor och ville ha en röd färg på det kort som aldrig kom upp. Hallberg fick åka iväg till sjukhus för att kolla så inte nyckelbenet var skadat.
Mattias Svanberg.
Mattias Svanberg tog sig för övrigt tid att agera målvakt när några killar ville skjuta straff och en av dem fick dessutom med stor stolthet prova Mattias kaptensbindel.
– Nu har jag varit kapten i Malmö FF, förkunnade ynglingen och tackade mittfältaren.
I övrigt då? en rakt igenom fin match av det unga MFF-laget.
– Vi sa det innan. Många gånger blir det extra roligt när alla kommer med ambitionen att göra ett jäkla bra jobb och spela en bra match utfirån ett mer kollektivt perspektiv. Det gjorde vi tycker ja, sa Olof Persson och fortsatte:
– Det vore fel att lyfta fram någon. Det var många bra insatser. Vi är framför allt nöjda med att spelarna klarade de skillnader som vi krävde av dem mot deras spel i U-laget. Lite skillnader i hur de skulle ställa upp, utnyttja ytor och pressa. De fick med sig det på ett bra sätt utan att vi ahde tränat på det.
Noterbart är att Erik Andersson fick 90 fulla minuter och att han redan gjort två inhopp i Superettan för TFF efter sin korsbandsskada.
– Han växte in i det och dominerade efter ett tag tillsammans med Samuel Adrian på innermittfältet, sa Olof Persson.
I ett från början soligt Hyllie, där moln och en mer isande vind drog in, hittade jag Kalmars A-lagstränare Peter Swärdh. Den isande vinden illustrerade väl hans situation i ett ansträngt Kalmar - men jag lider med honom, för ni ska veta att han är en av allsvenskans absolut trevligaste tränarmänniskor att träffa.
MFF startade följande lag: Fredrik Andersson – Victor Kristiansson, Dennis Hadzukadunic, Hugo Andersson, Aron Mar Brynjarsson – Felix Konstandeliasz, Samuel Adrian, Erik Andersson, Mattias Svanberg – Pavle Vagic, Laorent Shabani.
Fria byten tillämpas och även Trajce Lamnjov, Jakob Andersson och Joakim Sjöberg fick speltid.
Läs alla artiklar om: MFF 9 maj
Gå till toppen