Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Solvinden får Lunds fairtrade-pris

Waldorf Solvindens förskola och skola har tilldelats Lunds kommuns fairtrade-pris. Personalen hyllas för sitt engagemang för social och ekologisk hållbarhet, som ökar barnens kunskap.

Förskolebarn och personal deltog vid tisdagens ceremoni då Fairtrade City Lunds ordförande Ulf Nymark lämnade över priset. Intill honom står Solvindens stolta rektor Nina Bohman.Bild: Kim Moberger
Priset Fairtrade-framsteget 2017 delades ut av Fairtrade City Lunds ordförande Ulf Nymark (MP) hos Solvinden på Nöbbelöv under tisdagsförmiddagen. På diplomet står att priset går till barn och personal. Barnen fick dessutom bland annat rättvisemärkt choklad och glass.
För Nina Bohman, förskolechef och rektor på Waldorf Solvindens förskola och skola var priset en glad överraskning:
– Vi är så stolta, det är en ära. Det betyder allt, eftersom vi försöker lära ut som vi lever.
Hon beskriver hur fairtrade-tänkande genomsyrar verksamheten:
– Det är A och O att vi är rättvisa och demokratiska när det gäller allt. Vi vill verka för att alla barn i världen ska ha det bra. De som odlar maten vi äter och tillverkar sakerna vi köper in ska få bra betalt för sitt arbete. Det gynnar deras barn i andra länder. Det är så vi berättar det för våra barn, säger hon.
I nomineringen till priset står bland annat:
”Efter renovering och flytt till nya lokaler 2015/16 vistas barnen nu i en miljö där rättvisemärkta och etiskt certifierade föremål spelar en viktig roll. Det gäller både pedagogiska leksaker och inredningsdetaljer för förvaring och dekoration. Genom att få se, leka och höra berättelserna om dessa föremål ökas tidigt och på ett konkret sätt barnens kännedom om världen.”
Tidigare mottagare av Lunds fairtrade-pris är bland andra Lunds ungdomstings miljöutskott, café Barista och fairtrade-instruktören Emma Gullstrand.
Gå till toppen