Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Valls kandiderar för Macrons parti i valet

Frankrikes tidigare premiärminister Manuel Valls sluter upp bakom landets tillträdande president Emmanuel Macron inför parlamentsvalet i juni.

Manuel Valls (till höger) och den dåvarande ekonomiministern Emmanuel Macron vid ett möte 2015. Arkivbild.Bild: Philippe Wojazer/AP/TT
Valls, som tillhör Socialistpartiet (PS), säger att han kommer att kandidera för Macrons parti La république en marche i valet till nationalförsamlingen, rapporterar Le Monde.
– Det här socialistpartiet är dött, men inte dess idéer, säger Valls till radiokanalen RTL, enligt tidningen.
Valls säger också att han vill bli medlem i Macrons rörelse. Han tycks dock inte ha några planer på att lämna Socialistpartiet, och säger sig inte heller frukta uteslutning.
– Ska partiet kasta ut en tidigare premiärminister som alltid har varit lojal? Utan att utesluta dem som röstat mot budgetlagar eller förberett misstroendeförklaringar? frågar sig Valls retoriskt.
Det är oklart om La république en marche kommer att acceptera Valls som en kandidat, men landets blivande president har tidigare sagt att han vill bryta med den traditionella höger-vänsterpolitiken i Frankrike. Analytiker har också bedömt att Macron kommer att behöva bilda allianser över partigränserna för att säkra en majoritet i parlamentsvalet.
Manuel Valls förlorade mot Benoît Hamon i andra omgången av Socialistpartiets primärval i januari. Två månader senare meddelade han att han inte tänkte ställa sig bakom Hamon i presidentvalet, utan i stället avsåg stödja Macron. Hamon gjorde sedan ett katastrofval och slogs ut i den första valomgången.
La république en marche ska redan på torsdag tillkännage namnen på de 577 kandidater som företräder partiet i parlamentsvalet. Efter att Macrons har svurits in på söndag väntas han presentera sitt val av premiärminister och bilda regering.
Emmanuel Macron vann presidentvalet med 66,1 procent av rösterna, mot 33,9 för extremhögerns kandidat Marine Le Pen.
Fakta

La république en marche

Fransk politisk rörelse som grundades under namnet En marche i april 2016 av Emmanuel Macron, då ekonomiminister i François Hollandes vänsterregering. Fyra månader senare tillkännagav Macron sin avgång från regeringen, något som förstärkte spekulationerna om att han ville kandidera i presidentvalet.

En marche rekryterade på kort tid 200000 medlemmar. Medlemskap är gratis och rörelsen kräver inte att anhängarna avslutar sina medlemskap i andra politiska partier.

Driver en EU-vänlig mittenpolitik med löften om sänkt bolagsskatt, förändrat pensionssystem och satsningar på infrastruktur och miljö. Vill se förändringar i det europeiska valutasamarbetet. I partiprogrammet finns även förslag om 10000 nya poliser, ökad försvarsbudget och kortade handläggningstider för asylansökningar.

Dagen efter presidentvalets andra omgång, som Macron vann, meddelade En marche att rörelsen byter namn till La république en marche. Man ska också bli ett reguljärt parti.

Källa: BBC

Gå till toppen