Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Ygeman säger så mycket.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger så mycket.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det ska vara ordning och reda i flyktingmottagningen, säger regeringen. Om Sverige ska kunna ha en generös asylpolitik måste de som får avslag på sina ansökningar lämna landet, säger regeringen.
Regeringen säger så mycket.
I verkligheten är det allt fler som försvinner efter avslag. I februari i år låg hos polisen en nätt hög med 17 834 utvisningsärenden för verkställighet med tvång som Migrationsverket överlämnat. De närmaste tre åren beräknas 32 000 personer till avvika.
Poliser varnar för ett framväxande skuggsamhälle där människor som uppehåller sig illegalt i Sverige är hänvisade till arbete under slavliknande förhållanden, eller försörjer sig på kriminalitet.
Vad svarar regeringen på det?
"Återvändandet har ökat de senaste åren", säger inrikesminister Anders Ygeman (S).
"Vi har skjutit till 2 miljarder kronor till polisen de närmaste åren", säger Ygeman.
Ygeman säger så mycket.
Om antalet ansökningar ökar lär antalet avslag också öka. Det leder – med viss fördröjning – till att återvändandet ökar. Därför betyder ett ökat återvändande inte i sig att myndigheterna har blivit bättre på att få dem som nekats uppehållstillstånd att lämna landet – med eller utan tvång.
Vilket Ygeman vill få allmänheten att tro.
Vid en pressträff nyligen framhöll Ygeman att antalet återvändande minsann ökat med 49 procent från 2015 till 2016. Men 2014 till 2015 ökade asylansökningarna med 100 procent. Så vad yves Ygeman över? Sett till andelen ärenden tyder inget på att återvändandet ökat. Snarare tvärtom.
De 2 miljarderna Ygeman talar om då?
Ja, det allra mesta av de utlovade pengarna, 1,7 miljarder, ska komma efter 2018. Efter valet.
Dimridåer, Ygeman, dimridåer.
Gå till toppen