Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Död biskop låg på en väldoftande bädd

Lavendel, humle och citronmeliss. I över 300 år vilade Lundabiskopen Peder Winstrup på sin väldoftande bädd. Nu knyts gravens bruna växtdelar till spirande grönska i Botan.

Per Lagerås och Bente Eriksen öppnar lådan, som fyllts med torkade växter av samma slag som biskop Peder Winstrup legat på. Det doftar fylligt av varm, svunnen sensommar.Bild: Ingemar D Kristiansen
Är du nyfiken på hur Peder Winstrup kunde se så väl bevarad ut efter sin död 7 december 1679? Besök då utställningen ”Winstrups växter” i Lunds botaniska trädgård och ta en promenad i det gröna med en nerladdad ljudguide, med samtal och fakta om intressanta växter. Plocka är förbjudet, men att gnugga på bladen på de olika stoppen är okej – för att känna på dofterna. Blomningen får vi vänta på några veckor till.
Intresserade har tiden på sig. Utställningen som precis öppnat pågår till och med den 17 september, då det är Kulturnatt i Lund.
I montrar i växthusens inre visas bruna torra växtrester som legat i biskop Winstrups madrass och kuddar. Paleoekologen Per Lagerås, som analyserat växterna har bidragit med fakta. Botans föreståndare Bente Eriksen har använt sina kunskaper i natur- och kulturhistoria, samt letat upp gravfyndens motsvarigheter idag, i Botans krydd- och medicinalväxtavdelning och ute i Lundanaturen. Torkade, men betydligt grönare, visas de upp jämte sina flera hundra år äldre föregångare.
Många av växterna i kistan tros ha vuxit på platsen för fontänen vid Universitetshuset. Här fanns Peder Winstrups trädgård, eftersom han då var bosatt i Kungshuset. Därför ger utställningen också en bild av vad som kan ha vuxit i en finare 1600-talsträdgård. En del var nya inslag i Sverige, som exempelvis buxbom, citronmeliss, åbrodd och lavendel.
Väldoft i madrass och kudde spelade roll eftersom det dröjde innan Winstrup begravdes.
– Det var för att hålla liket fräscht till begravningen. Och när han mötte sin skapare skulle han se hyfsad ut, säger Per Lagerås.
Under analysen hittade han många spännande arter, bland annat en del ogräs. Somligt tros ha hamnat i den välbevarade blandningen av en slump, som ett ensamt luddigt morotsfrö som visas upp som en svart liten prick.
Läs också Museichefen om Peder Winstrup: "Han höll hela bollhav i luften"
Malört har plockats och torkats för att tydligt visa hur de bruna växtfragmenten såg ut som färska.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen