Dygnet runt

Hyllade kaffebaren Koppi och förpackningsfria butiken Gram lämnar Malmö saluhall

Malmö saluhall drabbas av flera avhopp inom kort. Den hyllade kaffebaren Koppi stänger om en vecka. Sveriges första förpackningsfria butik Gram flyttar till S:t Knut. Även grönsakshandlaren Frukt- och grönsakshallen lämnar saluhallen och ersätts av Hassans frukt och grönt.

Malmö saluhall.Bild: Hussein El-alawi
I november förra året slog Malmö saluhall upp dörrarna och nu drabbas de av sitt första bakslag. Tre aktörer väljer att lämna saluhallen av olika skäl.
När saluhallen öppnade så drog även Rowan Drury igång Sveriges första förpackningsfria butik, Gram. Där kunde man köpa lösviktsvaror i medhavda förpackningar. Pasta, ris, mjöl, olja och mycket annat. Men till midsommar lämnar Gram saluhallen för att istället öppna en egen butik vid S:t Knut.
– Jag kommer att ta över Söderberg & Saras tidigare lokal på Mäster Danielsgatan. Dels för att jag vill ha plats till fler produkter. Lokalt odlade grönsaker, mjölk, ägg och mycket annat. Så jag går från 12 kvadratmeter till 30 kvadratmeter. Men också för att jag upplever att mina kunder mer finns i den delen av stan, säger Rowan Drury.
Hon berättar att det alltid varit en del av hennes plan att ha en egen butik.
– Jag har fått mycket positiv respons och det har gått bra, men det tar tid att få igång sin affär och jag har inte riktigt tid att vänta in att det ska gå bättre i Malmö saluhall. Jag behöver finnas någonstans där affären kan få blomstra. Så det känns naturligt att flytta dit där mina stamkunder finns, säger Rowan Drury.
Gram.Bild: Hussein El-Alawi
Grönsakshandlaren Frukt- och grönsakshallen lämnar Malmö saluhall den 30 maj.
– Vi känner att vi måste fokusera mer på den huvudgrossistverksamhet som vi har. Vi är ett expanderande företag i grossistverksamheten och behöver lägga all kraft där, säger en av delägarna Torbjörn Lilius.
Så det är inte så att det har gått dåligt för er i saluhallen?
– Nej. Vi gjorde ett test där, men känner att vi måste lägga vår energi på vår huvudverksamhet.
Och det innebär att ni inte kommer att satsa på någon liknande butik någon annanstans?
– Nej, inte alls. Inte som det ser ut just nu. Det här kräver för mycket av oss, säger Torbjörn Lilius.
Istället för Frukt- och grönsakshallen tar Hassans frukt och grönt över i Saluhallen. De har flera års erfarenhet av torghandel på Möllevångstorget.
Saluhallens grundare Martin Karyd och Nina Totté Karyd säger dock att grönsakshandeln har fått lida av sin placering i hörnet mot Neptunigatan.
– Det ska vi ärligt säga att det är ett svårt hörn i väntan på att vägbygget utanför är klart. Frukt- och grönsakshallen blev lite osynliga. Men hörnet har fin potential när Neptunigatan är klar, säger Martin Karyd.
Därför kommer Hassans frukt och grönt att ha sin försäljning utomhus vid den stora entrén mot Gibraltargatan när de drar igång den 1 juni.
Även Koppi, som tidigare i veckan utsågs till Skånes främsta kafé i White Guide Café, lämnar Malmö saluhall med sitt kaffe den 18 maj. Deras plats och kaffeförsäljning tas istället över av glassbutiken Favvo Glass som Dygnet Runt skrev om här.
Läs mer:Nytillskott väntar i Malmö saluhall – Lommapar startar glassbutik
– Koppi har parallellt dragit igång sitt stora rosteri i Helsingborg och de känner att de inte räcker till för att driva en så nischad kaffebar som de har velat driva här, säger Martin Karyd på Malmö saluhall.
– Alternativet hade varit att expandera utbudet för att få en bättre försäljning på eftermiddagarna, men de har velat behålla sitt nischade utbud. När Favvo Glass då skulle in och också kunde tänka sig att göra kaffe så har det blivit en ganska snabb lösning, säger Martin Karyd.
Som Dygnet Runt skrivit tidigare så är även chokladbutiken Chocolatte på väg att öppna, närmare bestämt imorgon den 11 maj.
Martin Karyd och Nina Totté Karyd.Bild: Cecilia Lindberg
– Malmö saluhall har varit igång i sex månader och en verksamhet av det här slaget kommer alltid att befinna sig i förändring. Det är ett naturligt inslag. Men det är förstås alltid tråkigt när omtyckta aktörer väljer att lämna, säger saluhallens ena grundare Nina Totté Karyd.
– De som har fått störst problem är de som säljer sällanköpsvaror. De här tolvkvadratsbutikerna får en förhållandevis stor personalkostnad i jämförelse med hur stort utbud de kan ha, säger Martin Karyd.
Är det fler aktörer som har det tufft och pratar om att lämna?
– Nu tycker vi att vi har fångat upp det som var aktuellt just nu, säger Nina Totté Karyd.
Har det gått bättre för restaurangerna än för råvaruhandlarna?
– Ja, så är det. Handelsmönster tar längre tid att förändra. Man har sin slaktare och Ica-butik som man går till och det är ett beteende som man som kund måste ändra. Den utvecklingen går framåt, men går väl inte lika snabbt som man hade önskat, säger Martin Karyd.
– Man kan säga att matserveringarna har tagit sig snabbare än vi hade tänkt, medan råvaruhandlarna motsvarar våra förväntningar, säger Nina Totte Karyd.
Håll koll på Malmös krog- och matliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen