Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Idrottsprofiler går ihop mot pedofili

Barn ska känna sig lika trygga inom idrotten som i skolan. Därför lanserar idrottsstjärnor "Idrottsbrevet" – som ska hjälpa föreningar i arbetet mot sexuella övergrepp. – Det enklaste för pedofiler i dag är att jobba med idrott för att idrotten har vänt barnen ryggen och accepterar vem som helst, säger Patrik Sjöberg.

"Inom idrotten har pedofiler haft en väldigt stor möjlighet att flyga under radarn", säger Patrik Sjöberg, en av initiativtagarna till Idrottsbrevet.Bild: Snackasnyggt
Patrik Sjöberg, som själv utsattes för övergrepp av sin tränare som barn, står tillsammans med profiler som Thomas Ravelli, Mikaela Laurén och Börje Salming bakom Idrottsbrevet.
– Jag ser det här initiativet som banbrytande, och ett måste inom svensk idrott. Det här jobbet kommer att förändra Idrotts-Sverige drastiskt, säger Sjöberg till TT.
– Om det hade funnits när jag var ung kanske inte jag hade råkat ut för de här sakerna och inte heller andra kompisar och killar efter mig. Inom idrotten har pedofiler haft en väldigt stor möjlighet att flyga under radarn.
Brevet, som är skrivet i punktform, ska vara ett lättillgängligt hjälpmedel för föreningar att jobba brottsförebyggande och att sprida kunskap. Föräldrar ska kunna skicka vidare Idrottsbrevet till barnets förening och de föreningar som väljer att följa riktlinjerna får en orange markering på en nationell karta – "Idrottskartan".
– Det jag märker när jag är ute och föreläser är att många föräldrar tror att det fungerar på samma sätt inom idrotten som i skolan, att det är anmälningsplikt och att man har kontroll på vilka som jobbar med barnen. Så är det inte tyvärr, säger Sjöberg.
” Barn har inte fått den informationen, och vi måste börja prata om det. Om vi inte gör det då låter vi det ske.”
I Idrottsbrevet står bland annat att föreningarna ska kräva utdrag ur belastningsregistret för tränare och ledare, som dessutom ska skriva under ett kontrakt gällande arbetet mot sexuella övergrepp mot barn. Brevet, som Sjöberg hoppas ska sitta på många toalettdörrar i omklädningsrum framöver, ska också enkelt förklara för barn vad sexuella övergrepp egentligen är.
– Barn har inte fått den informationen, och vi måste börja prata om det. Om vi inte gör det då låter vi det ske.
Initiativtagarna till Idrottsbrevet lyfter även kritik mot Riksidrottsförbundet, RF. Det gäller en paragraf i förbundets stadgar som säger att preskriptionstiden för ett brott är två månader – vilket skiljer sig från den svenska lagen där preskriptionstiden för anmälan av sexuella övergrepp är 5–15 år efter det att barnet fyllt 18 år.
– Det tog mig 40 år att berätta om vad jag hade varit med om, vad är det för signaler man skickar ut egentligen? Att ha egna paragrafer för brott mot barn är fel, vi har ju svensk lagstiftning där idrotten inte är ett undantag. Alla är väldigt trötta på de här fallen av sexuella övergrepp mot barn som gång på gång dyker upp inom idrotten. Ett fall är redan för mycket, säger Sjöberg.
RF:s ordförande Björn Eriksson berättar för TT att han på riksidrottsmötet nästa vecka kommer att föreslå en ändring för att tydliggöra vad som gäller.
– Preskriptionstiden kom till 2011 när vi hade problem inom hockey och fotboll där man manipulerade resultaten genom anmälningar – vilket gjorde att matcher inte avgjordes på planen utan på vem som hade bäst advokat. Skälet är att civil lag alltid gäller, det finns ingen preskriptionstid på två månader för sexuellt övergrepp mot barn. Men jag förstår att det skapar förvirring, därför kommer jag att föreslå att vi ska behålla preskriptionstiden för de här fallen, men för sexuella övergrepp mot barn och andra grova civila brott införa en särskild paragraf, säger Eriksson.
Argumentet att sända ut rätt signaler håller han med om.
– Jag tycker vi ska försöka göra om den paragrafen så att vi skiljer på det som har med matcher att göra och det andra, så blir det enklare.
Fakta

Idrottsbrevet och Idrottskartan

Idrottsbrevet, som lanseras under onsdagen, har tagits fram av kriminologen Nina Rung tillsammans med Lars Ahrrenius, jurist i barnrättsfrågor och Maria Schillacci, psykolog.

Idrottsstjärnor som bland andra Patrik Sjöberg, Linnéa Claesson, Mikaela Laurén, Börje Salming, Anton Hysén och Thomas Ravelli står bakom.

De föreningar som väljer att följa riktlinjerna markeras på en karta, den så kallade Idrottskartan.

Under torsdagen kommer initiativtagarna att vara med och lyssna när riksdagen presenterar en rapport som belyser bristen av barnrättsperspektivet på vissa håll inom idrotten – och som efterlyser bättre uppföljning från regeringen när det gäller vad Riksidrottsförbundet, RF, gör med de bidrag de får.

Idrottsbrevet är ett samarbete med Treskablinoll som arbetar mot sexuellt utnyttjande av barn och tidigare har startat "Förskolebrevet". Treskablinoll kom fram efter en undersökning från 2007 som sa att tre barn i varje klass utsätts för sexuella övergrepp.

Enligt en undersökning från Stiftelsen Allmänna barnhuset från 2015 utsätts ett av fem barn för sexuella övergrepp, det vill säga sex barn i varje klass.

Gå till toppen