Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kambodjas premiärminister hotar med krig

Kambodjas mäktige premiärminister Hun Sen varnar demonstranter för att protester kan slås ner med militären om de blir våldsamma. Amnesty varnar för att aktivister har ett allt svårare jobb i landet.

Kambodjanska arbetare demonstrerar på första maj för högre löner och bättre arbetsförhållanden. Arkivbild.Bild: Heng Sinith/AP/TT
Kambodja förbereder sig för lokalval i juni, en politisk värdemätare inför nästa års nationella val. I samband med förra valet 2013 demonstrerade 100 000-tals människor på gatorna., och flera personer dog när säkerhetsstyrkor och demonstranter drabbade samman.
Premiärminister Hun Sen varnade vid en invigning av en myndighetsbyggnad på tisdagen för att freden i landet är hotad om folk inte jobbar för att upprätthålla den.
– Var uppmärksamma på att freden som hela landet upplever kan vara mycket osäker, sade Hun Sen enligt Radio Free Asia , och tillade att man bara behöver titta på Facebookinlägg av oppositionspartiet CNRP för att se "hur krig startas".
Vid ett möte på onsdagen varnade han demonstranter för att inte låta protester spåra ur.
– Om era anhängare utför sådana aktiviteter igen, så kommer beväpnade styrkor att slå ner på dem omedelbart. Om det innebär krig, så får det bli så, sade han enligt AFP, och tillade att han tror att det kommer att bli krig om hans parti CPP inte är vid makten.
Hun Sen har suttit vid makten i mer än 30 år, och Amnesty varnar för att de styrande ökat repressalierna mot människorättsaktivister och oppositionen.
– Jag tror att det hänger sig samman med den kalldusch som man beskriva valet 2013 för det styrande partiet CPP. De trodde nog att det skulle bli enklare att vinna, men det visade sig inte bli på det sättet, säger Brittis Edman på Amnesty.
I slutet av förra året dömdes oppositionsledaren Sam Rainsy till fängelse för bland annat förtal. Han är för tillfället i exil i Frankrike. Han hoppade sedan av ledarposten, efter ett lagförslag om att förbjuda dömda från att leda politiska partier, enligt BBC.
– Man har använt rättssystemet för att försvåra oppositionens arbete, och också medierna är starkt kontrollerade av det styrande partiet, säger Edman.
Under förra året gick flera människorättsorganisationer ihop och uppmanade FN:s råd för mänskliga rättigheter att vidta åtgärder mot den försämrade situationen i landet. Enligt Amnesty har minst 16 aktivister fängslats efter orättvisa rättegångar.
– Aktivister känner absolut att det är svårare för dem att bedriva sitt arbete. Hoten ökar, de är förföljda och man försöker att stoppa dem på olika sätt, säger hon.
Fakta

Kambodja

Kambodja har närmare 16 miljoner invånare och är beläget mellan Thailand, Laos och Vietnam.

Landet är en monarki där kungen är statschef, men med nedtonad makt. Enligt konstitutionen beskrivs landet som en liberal demokrati.

Kambodjas två kammare, nationalförsamlingen vars 123 ledamöter väljs i allmänna val var femte år, och senaten vars 61 som väljs av kommunfullmäktigeledamöter. Största partiet bildar regering.

Lokalval hålls också var femte val, åren innan de nationella valen.

Kambodjas starke man, Hun Sen, har lett landet sedan 1985.

Gå till toppen