Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lund bästa cykelkommun – igen

Lunds kommun toppar återigen Kommunvelometern, Cykelfrämjandets jämförelse mellan de svenska kommunerna. Malmö hamnar på andra plats.

Emma Berginger (MP): ”Det här betyder mycket för Lund.”Bild: Ingemar D Kristiansen
Lund har vunnit tre gånger tidigare, 2012 (tillsammans med Malmö), 2014 och 2016. Men årets totalpoäng är högre än någonsin: totalt 54,5 poäng av maximala 60.
Emma Berginger (MP), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden, tog emot priset på SKL:s arrangemang Cykelkonferensen i Jönköping.
– Det här betyder mycket för Lund. Vi får ett bevis på att vi gör rätt saker, att vi fortfarande ligger i framkant när det gäller cykelfrågorna och att vi ständigt utvecklar oss. Det är många kommuner som nu arbetar allt mer med cykelfrågor och blir bättre, men vi lyckas fortfarande hålla oss i täten och det är positivt, säger hon.
Lund får maxpoängen 10 i fyra av sex kategorier: "infrastruktur/underhåll", "aktiviteter", "cykelpolitik" samt "uppföljning och mätning". I kategorin "information/marknadsföring" blir poängen 9,5.
Men i kategorin "befintlig infrastruktur", som visar om hur långt cykelvägnätet är räknat per invånare, når Lund bara 5 på den tiogradiga skalan.
– Det beror väl på att vi faktiskt fortfarande har en del saknade länkar och att vi har ett behov av att utveckla infrastrukturen, säger Emma Berginger.
Totalt medverkade 50 kommuner i årets Kommunvelometer, vilket är fler än någonsin tidigare.
Gå till toppen