Malmö

Mästarturneringen i schack är tillbaka

Efter tre års uppehåll – nu gör en av Sveriges mest beryktade schackturneringar comeback. TePe-Sigemanturneringen är tillbaka, och skånske Nils Grandelius är på plats för att utmana de större namnen.

Nils Grandelius mötte den något högre rankade Baadur Jobava i första rundan.Bild: Peter Frennesson
Mellan den 10 och 14 maj gör sex storspelare i schack upp i den pånyttfödda Sigemanturneringen, nu under namnet TePe Sigeman & Co Chess Tournament. Turneringen startade 1993 och spelades varje år fram till 2014 då den lades ned. Många trodde att nedläggningen var för gott, men i år är de tillbaka och det är ett starkt gäng spelare som intar Spegelsalen på restaurang Hipp för att göra upp om placeringarna.
– Vi fick in ytterligare en huvudsponsor, TePe, och då bestämde vi oss för att göra comeback, säger tävlingsledare Johan Berntsen från Limhamns SK som är arrangörsklubb.
Till turneringen har de lyckats locka världens 14:e bäst rankade spelare, Pavel Eljanov från Ukraina, och en av världens bästa schackdamer – Harika Dronavalli från Indien.
– Sedan innan hade vi ett brett kontaktnät, och eftersom vi bara var borta ett par år så hann de inte svalna. Dessutom är det väldigt poppis att komma till Sverige och spela, säger Johan Berntsen.
Det är två svenska hopp med, Erik Blomqvist och Nils Grandelius. Sistnämnde är den högst rankade svenska spelaren i världen, Malmöbo idag men bördig från Dalby. Den senaste tiden har han tagit stora kliv framåt och lyckats ta sig in på topp 100 i rankingen, och om han spelar på topp så kan det gå vägen i helgen menar Johan Berntsen:
– Får han en bra start så finns en chans. Men förhandsfavoriten är Pavel Eljanov. Han är en väldigt lurig spelare.
Baadur Jobava och Nils Grandelius är två av de totalt sex spelarna i turneringen.Bild: Peter Frennesson
Årets deltagare:
Pavel Eljanov, Ukraina
Nigel Short, England
Baadur Jobava, Georgien
Harika Dronavalli, Indien
Erik Blomqvist, Sverige
Nils Grandelius, Sverige
Gå till toppen