Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moderaterna stödjer tanken på återupptagna id-kontroller

Moderatledaren Anna Kinberg Batra stödjer infrastrukturminister Anna Johansson (S) om hon beslutar sig för att återinföra id-kontrollerna på Kastrup och i Helsingör.
– Vi måste vara beredda att agera om situationen inte går att kontrollera, säger moderatledaren.

Tågpassagerarna på Kastrup kan numera gå ombord på Öresundstågen mot Sverige utan att behöva identitetshandlingar. Det kan komma att ändras, något som Moderaterna i så fall stödjer.Bild: Johan Nilsson/TT
Sydsvenskan och HD rapporterade under tisdagen om att antalet asylsökande ökat och att regeringen därför står redo att "vid behov" återinföra id-kontrollerna på den danska sidan av Öresund. Det bekymrar Moderaterna, som anser att kontrollerna försvann lite väl lättvindigt.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra har under ett pågående besök i Kiev betecknat situationen kring Öresund som bekymmersam. Partiets migrationspolitiske talesperson Johan Forssell säger sig nu stödja regeringens beredskap att med kort varsel återinföra id-kontrollerna.
– Vi var kritiska redan när kontrollerna slopades. De avskaffades på ett lika ogenomtänkt sätt som när de infördes. Regeringen tog en stor risk, säger han.
– Det har inte gått så många dagar, men redan ser vi en förhållandevis stor ökning av antalet asylsökande. Vi får följa den fortsatta utvecklingen noga, men ökningen är bekymmersam. Id-kontrollerna kan återigen bli ett nödvändigt ont i den situation Sverige befinner sig i, säger Johan Forssell.
Läs också Fler asylsökande vid Hyllie kan leda till att id-kontrollerna återinförs
Det är besked som inte bara lär skapa irritation bland luttrade Öresundspendlare. Det kan också leda till ökad intern kritik inom Moderaterna. I förra veckan betecknade Malmömoderaternas ledare Torbjörn Tegnhammar Anna Kinberg Batras migrationspolitik som Stockholmsfixerad och Malmöfientlig.
– Jag har blivit besviken över Anna Kinberg Batras reaktioner på de avskaffade id-kontrollerna. Jag trodde att hon hade förstått värdet av Öresundspendlingen för Skåne och Malmö, sade Torbjörn Tegnhammar då.
– Jag förstår att id-kontrollerna är illa omtyckta, säger Johan Forssell. Därför är vi egentligen för en gemensam nordisk lösning för gräns- och id-kontroller. Men regeringen har inte fört den typen av förhandlingar.
Sannolikheten för att id-kontrollerna återkommer fluktuerar dock dag för dag. I fredags och måndags noterades ovanligt många asylsökande på Migrationsverkets kontor runt om i landet. I helgen var asyltalen betydligt lägre. På måndag inkom 112 och på tisdagen 91 ansökningar om asyl. Först om någon vecka finns det säkra belägg för om en ökad asylinströmning verkligen blivit bestående.
Gå till toppen