Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

ÖB i samtal med Nato-general

Ska Sveriges försvar ha ett ökat samarbete med USA och Nato? Hur är synen på Rysslands militära agerande? Det är några frågor som överbefälhavare Micael Bydén nu diskuterar med Natos högste Europabefälhavare, amerikanske generalen Curtis Scaparotti.

ÖB Micael Bydén. Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT
Under två dagar med start i tisdags har Försvarsmakten bjudit in till ett seminarium med chefer från en rad olika Nato-länder. Bland de inbjudna gästerna finns Curtis Scaparotti som sedan maj förra året är högste Europabefälhavare för Nato. Han förväntas bland annat ge sin och Natos syn på Rysslans agerande i Östersjöområdet.
Den amerikanske generalen lyfte bara för ett par dagar sedan behovet av att skicka ytterligare amerikanska trupper till Europa för att stävja ett eventuellt hot från Ryssland. Detta framfördes till en del av senatens försvarsutskott, rapporterar tidskriften Stars and Stripes som bevakar USA:s försvarsdepartement.
Det säkerhetspolitiska läget kring Östersjön har också beskrivits som alltmer ansträngt under senare år mot bakgrund av Rysslands upprustning, annekteringen av Krim liksom stora militärmanövrar.
I september i år står nu Sverige som värd för den stora militärövningen Aurora 17 med totalt 19 000 män och kvinnor involverade. Övningen, där flera länder, inklusive USA deltar, ska bland annat genomföras på och utanför Gotland som anses extremt militärt betydelsefullt.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) undertecknade också i juni förra året ett avtal om stärkt försvarssamarbete med USA:s dåvarande försvarsminister Ashton Carter.
Fakta

Försvarsövningen Aurora

Höstens försvarsmaktsövning Aurora 17 under veckorna 37–39 september beskrivs som den största i övningen i Sverige på över 20 år.

Övningen ska genomföras såväl i luften, på marken och till sjöss och ske i Mälardalen, Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg.

Totalt ska 19 000 män och kvinnor från Försvarsmakten, ett flertal myndigheter och andra länder delta.

Bland dessa länder märks förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA.

Avsikten är bland annat att öva förmågan att möta ett angrepp mot Sverige.

Källa: Försvarsmakten.

Gå till toppen