Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Straffa inte den som sköter sig"

Det är hög tid att lagen ändras så att inte arbetstagare drabbas av arbetsgivares misstag, skriver Mats Persson, riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna.

Det är beklämmande att bevittna regeringens passivitet i den här frågan, skriver Mats Persson.
Heybet Demirs arbetsgivare har inte gett honom semester. Därför ska han utvisas (HD och Sydsvenskan 8/5). Heybet Demir, som arbetar i krogbranschen, är inte ensam. Det senaste året har olika medier uppmärksammat personer som ska utvisas från Sverige för att deras arbetsgivare gjort fel. Det kan handla om att fel lön har utbetalats, ibland rör det sig om mycket små summor, eller som i Heybet Demirs fall: att semesterersättning har betalats ut, men arbetsgivaren har inte givit semester.
Hur har det blivit på detta sätt? För några år sedan skärptes reglerna för människor som har arbetstillstånd i Sverige. Det betyder att Migrationsverket kan gå flera år bakåt i tiden och kontrollera om allt skett på rätt sätt kring en anställning.
Det finns ingen möjlighet att i efterhand rätta till de fel som begåtts. Det spelar alltså ingen roll att arbetsgivaren kompenserar arbetstagaren för mellanskillnaden så fort misstaget har uppmärksammats.
De nya reglerna bygger egentligen på en god tanke. Arbetsgivare ska inte kunna dumpa löner och utnyttja arbetstagare från andra länder. När arbetsgivare utnyttjar papperslösa och betalar svarta svältlöner som en del i en skuggekonomi ska det bekämpas och arbetsgivarna straffas.
Men fall som Heybet Demirs är något annat. Svensk lag säger att den anställde måste ta konsekvenserna om arbetsgivaren har gjort fel. Det får orimliga följder. Hur kan det vara rimligt att en arbetstagare som försörjer sig själv och arbetar utvisas för att arbetsgivaren har gjort fel eller för att lönen som har utbetalats är fel på några kronor? Är det inte rimligare att arbetsgivaren får repressalier och att arbetstagaren kan kompenseras i efterhand?
Sverige ska vara ett öppet land som uppmuntrar människor som invandrar för att arbeta, försörja sig själv och skapa en ny framtid i vårt land. Men det är tvärtom. Dessutom agerar det svenska samhället många gånger helt ologiskt. Med ena handen beslutar städer som Malmö att ge socialbidrag till papperslösa personer som inte har laglig rätt att vistas i Sverige. Med andra handen utvisar staten människor som får vit, kollektivavtalsmässig lön och har arbetstillstånd. Det går inte ihop.
Det är hög tid att lagen ändras så att inte arbetstagare drabbas av arbetsgivares misstag och att åtgärderna står i någon form av proportion till det fel som har begåtts. Det är beklämmande att bevittna regeringens passivitet i den här frågan.
Det är orimligt att hårt arbetande människor som vill skapa sig en framtid och vara med och bygga vårt land kastas ut ur samhällsgemenskapen. Sverige kan bättre än så.

Mats Persson

Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Läs alla artiklar om: Yrkesverksam men utvisad
Gå till toppen