Svedala

Tjuvar stal barnens datorer – och alla skolarbeten

Tjuvarna bröt sig in på Smaragden och länsade skolan på all elektronik. Bland annat stals datorer och läsplattor för drygt 200 000 kronor.
– Det värsta är att barnens skolarbeten är borta, hur ska en liten sju-åttaåring förstå det? säger skolchef Maria Wiktorsson.

Troligen har tjuvarna backat upp en bil på cykelbanan bakom skolan, innan de bräckt upp ett fönster och gått in.Bild: Privat
Inbrottet upptäcktes när en anställd kom till skolan vid halv åtta-tiden på tisdagsmorgonen.
– Datorskåpen var uppbrutna och att det var stor oreda i klassrummen. De tog all elektronik på skolan och framförallt var det våra lågstadieelever som drabbades., säger Maria Wiktorsson.
En polispatrull var snabbt på plats för att säkra spår. Troligen har tjuvarna backat upp en bil på cykelbanan bakom skolan, innan de bräckt upp ett fönster och gått in.
– De har länsat flera skåp på elevernas laptops och läsplattor – där hade de alla sina arbeten. Vissa av barnen har behov av hjälpmedel i sina studier, så det här är ett hårt slag. De blev enormt ledsna. Det var vissa som fick gå hem, säger Maria Wiktorsson.
Flertalet av eleverna som drabbades går på lågstadiet.
– Det är svårt för dem att förstå. De blir ju rädda, ledsna och det var lite kaotisk stämning här igår. Men personalen har pratat med dem, och barn är väldigt fina. Vissa erbjöd sig att ta med sig sina egna datorer.
I skolsköterskans rum hade tjuvarna förstört dokumentskåp och slängt ut barnens journaler på golvet. "Det blir mycket att städa upp och ersätta, det kommer att kosta mycket pengar", säger Maria Wiktorsson.Bild: Privat
Tjuvarna hade också brutit sig in i skolsköterskans rum. Där hade de förstört dokumentskåp och slängt ut barnens journaler på golvet.
– De knäckte hela dörren och hade vräkt ner allt från hyllorna – ren skadegörelse. Det blir mycket att städa upp och ersätta, det kommer att kosta mycket pengar, säger Maria Wiktorsson.
Sammanlagt blev bytet ett trettiotal datorer och runt tjugo läsplattor till ett sammanlagt värde av 200 000 kronor. Dessutom har gärningsmännen tagit projektorer för ytterligare runt 15 000 kronor.
– Jag hörde av polisen att det har varit mycket inbrott på skolor över lag, där de har gått in och tagit just datorer. Men vår skola har aldrig drabbats av något liknande tidigare.
I slutet av mars stals 6 datorer och 20 läsplattor på Naverlönnskolan i Svedala. I det fallet är det fortfarande oklart hur tjuvarna kom in i lokalerna.
– Vi har varit förskonade tidigare, men naturligtvis är det svårt att släppa tanken att de kanske kommer tillbaka.
Mer nyheter från Svedala hittar du på Här i Svedala.
Gå till toppen