AnnonsIca Malmborgs

Han satsar på att minska matsvinnet till noll

I livsmedelsbutikernas hyllor är allting fräscht med pinfärska råvaror och perfekta grönsaker. Kött och mjölk har bäst-före-etiketter med flera dagars marginal. Det perfekta utbudet har dock en baksida. Varje år kastas 70 000 ton mat i svenska livsmedelsbutiker, varav den största delen är helt ätbar.

En banan med fläckar gör sig inte i fruktdisken och ratas av de flesta kunder även om smaken är perfekt. Slutdestinationen brukar därför bli containern på butikens baksida istället för i kundernas varukorg.

Detta är något entreprenören Rikard Lundgren tänker ändra på. Efter att ha arbetat som pilot utomlands under många år återvände han hem till Sverige och valde samtidigt en helt ny karriär. Sedan ett år driver han den ideella föreningen food2change med målet att sänka dagligvarubutikernas matsvinn till noll. Tanken bygger på att man kopplar samman svinnet i butikerna med människor som har det tufft ekonomiskt.

- Jag är född smålänning och har alltid haft ett jättestort intresse för mat. Många butiker har en låda med prisnedsatta varor med kort bäst-före-datum. Jag brukade plocka ur den lådan för att minska i mina egna matkostnader, och då föddes idén till food2change.

Fakta

Konceptet bygger på tre steg:

1. Butikerna skänker sin överblivna mat till food2change. Självklart ska allt vara fullt ätbart men lite skönhetsfläckar är helt godtagbart.

2. Volontärer från food2change tar hand om maten och delar upp den i matkassar som sedan delas ut till så kallade Hjältemedlemmar.

3. Som Hjältemedlem kan man hämta ut en gratis matkasse i veckan under ett halvår. Medlemskapet kostar 500 konor och enda kravet är att man har en månadsinkomst innan skatt på högst 13 000 kr (bidrag räknas inte in). Matkassen hämtas ut i butiken.

- Tanken är att alla ska tjäna på detta. Butikerna slipper att slänga en massa mat och Hjältemedlemmarna får ett välkommet stöd i sin ekonomi. Bemötandet från butikerna har varit positiv från första stund. Det här är ett problem som många tänkt på men inte haft tid och resurser att lösa på egen hand.

I dagarna är det exakt ett år sedan föreningen delade ut de första fyra kassarna någonsin. Konceptet har blivit en succé och sedan maj 2016 har mat till ett värde av 1,2 miljon kronor räddats. Nu tar food2change klivet in på den skånska arenan och först ut är Lund där ICA Malmborgsbutiken på Clemenstorget lanserade konceptet häromdagen. De övriga fem Malmborgsbutikerna i Malmö och Lund har också skrivit avtal med föreningen.

- Vårt första mål är att minska matsvinnet. Vårt andra mål är att om möjligt lösa sociala problem. I Sverige har vi till exempel 250 000 pensionärer som har en månadsinkomst på 13 000 kronor eller mindre. Genom att anmäla sig som Hjältemedlem kan dessa personer både bidra till att förbättra miljön, och samtidigt få lite guldkant på tillvaron. Nu letar vi efter tusentals nya Hjältemedlemmar i Malmö och Lund, avslutar Rikard Lundgren.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan