Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyllad Malmökrog stänger för gott i sommar

I höstas var Malmörestaurangen Moccasin nominerad till att bli årets hållbara krog i Sverige vid Restauranggalan. Nu har ägaren Eva Gustafsson fattat beslutet att stänga Moccasin för gott i sommar.

Eva Gustafsson har beslutat sig för att stänga sin restaurang Moccasin på Fersens väg i Malmö.Bild: Håkan Röjder
I hörnet av Fersens väg och Erik Dahlbergsgatan har Eva Gustafsson drivit restaurangen Moccasin i nästan femton år. Från början var det ett kafé, men efterhand har det blivit en lunch- och kvällsrestaurang. Sydsvenskans krogkritiker Bong har givit betygen 4:a och 3:a genom åren.
I höstas blev Moccasin nominerade till den stora nationella Restauranggalan i kategorin ”årets hållbara krog” efter att ha startat en egen grönsaksodling. Motiveringen då löd bland annat ”Lokalt fokus och odlarambitioner som gör att både goda råvaror och goda tankar spirar”.
Men nu har Eva Gustafsson beslutat sig för att sälja och stänga restaurangen. De senaste åren har Moccasin haft sommarstängt och i år kommer de att köra på som vanligt fram tills sommarstängningen 1 juli. Sen öppnar de inte igen.
– 1 juli blir sista öppet-dagen och fram tills dess är det business as usual. Jag vill göra ett riktigt bra jobb de sista veckorna och ha riktigt hög kvalitet, säger Eva Gustafsson.
Vad är det som gör att du beslutat dig för att stänga?
– Det finns två anledningar. Dels har jag hållit på här i snart femton år och det har varit mitt liv. Jag känner att jag vill ha ett annat liv också. Men den största anledningen är att det är för stora ekonomiska problem. Företagsklimatet i Sverige är inte jättegynnsamt och särskilt inte i den här branschen. Den kräver mycket personal och det är väldigt dyrt, säger Eva Gustafsson.
Har Moccasin varit en förlustaffär?
– I princip har det varit där. Något år har vi gått plus, men de flesta åren har det hållit sig precis runt nollan. De sista två åren har jag själv tagit ut en lön och det syns på resultatet direkt och då har det blivit riktigt dåliga resultat.
Krogboomen i Malmö ser hon som en förklaring. När Malmö Live öppnade så märkte hon att omsättningen hos henne sjönk, men då trodde hon att det skulle stagnera och sen komma tillbaka. Tvärtom blev antalet krogöppningar i staden långt många fler.
– Det är klart att det gör skillnad, säger Eva Gustafsson.
Moccasin.Bild: Emma Larsson
När Moccasin har stängt igen i juli så tänker hon ta en riktig semester, men sen vet hon inte.
– Jag har inga direkta planer. Jag har ju också odlingen som jag startade till Moccasin och där kommer jag att lägga mycket tid. Men antagligen kommer jag att flytta från Sverige, säger Eva Gustafsson.
Hur känns det just nu?
– Jag är nöjd. Det är klart att det är vemodigt, men jag säljer inte för att jag har gett upp utan för att jag måste gå vidare. Det känns väldigt skönt att kunna fokusera på annat än problem, säger Eva Gustafsson.
Moccasin stänger den 1 juli.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen