Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Lund bästa kommunen för unga

Lund är Sveriges bästa kommun att vara ung i. Det visar tidningen Fokus årliga rankning.
– Jätteroligt. Det visar att det vi och andra uträttar i Lund gör skillnad, säger ungdomsombudet Amanda Pettersson.

”Lund är en väldigt levande stad”, säger ungdomsombudet Amanda Pettersson.Bild: Ingemar D Kristiansen
Varje år rankar tidningen Fokus vilka kommuner i Sverige som det är bäst att bo i. Av 290 kommuner hamnade Lund på sjätte plats. Söder om Göteborg är Lund bäst.
I kategorin som listar hur det är att vara äldre i en kommun hamnar Lund på åttonde plats. Allra bäst är det att vara ung i Lund. Den listan toppar kommunen.
Amanda Pettersson, 25 år, arbetar som ung vuxen i den kommunala verksamheten Ungdomspolitiken och verkar för ungas inflytande och egen organisering i Lund, på ett sätt som har få andra motsvarigheter i Sverige.
– Det här är ett erkännande av det arbete vi gör för unga, säger hon.
Hur märker du att Lund är en bra kommun för unga?
– Om jag utgår från verksamheten jag jobbar i erbjuder vi många former och forum för unga att engagera och organisera sig i.
Och privat?
– Lund är en väldigt levande stad, mycket utifrån universitetet men också utifrån civilsamhället som ett ställe där unga och äldre möts. Jag har jättefina erfarenheter från engagemang i Rädda barnen i Lund.
Tidningen Fokus baserar sin rankning på ett index med 40 variabler. Listan sammanställs i samarbete med Internationella Handelshögskolan i Jönköping.
Gå till toppen