Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundastudent tävlar om skivkontrakt

Amanda Kaplan är en av nio finalister i musiktävlingen Self Made som avgörs helt av fansens röster.

Amanda Kaplan från Lund tävlar med sin musik i programmet Self Made.Bild: Pernilla Neamatallah
När vi hörs på telefon sitter hon på tåget från Lund till Stockholm, för tredje gången på två veckor. Hon har åkt fram och tillbaka för att sjunga live i programmet Self Made i Kanal 5, men nu är hon inne i finalfasen och ska bo på hotell i huvudstaden så länge hon är med i tävlingen.
Under fredagens tv-sändning framför hon en orginallåt som tittarna sedan får rösta på.
– 9 finalister ska bli 6, berättar Amanda Kaplan som lägger ut dagliga påminnelser på Facebook för att få stöd att fortsätta i tävlingen.
Programmet har ingen jury utan bygger på att artisterna själva får marknadsföra sig och få in så många röster som möjligt.
– För dem som röstar är det bara ett knapptryck men för mig är det hela världen, konstaterar Amanda Kaplan.
22-åringen från Helsingborg bor sedan ett par år i Lund där hon pluggar till arkitekt på LTH. Men drömmen är att kunna leva på musiken.
Hon har sjungit och spelat gitarr och piano sedan hon var liten och skriver egna låtar. I Lund har hon bland annat sjungit för påven med Sankt Thomas kyrkokör.
– Men jag är ingen körtjej. Jag gillar att sjunga i min egen takt.
I den audition som Amanda Kaplan la upp på programmets plattform och som sedan har tagit henne vidare sjunger hon ett medley av Rihannas låt "Only girl" och Tori Kellys "All in my head".
– De kändes som en bra kombination. Men jag älskar all möjlig musik, från 30-talsjazz till Metallica och Jhene Aiko.
Hon beskriver sin egen musik som modern slow rap blandad med sång.
– Jag vill få människor att känna något. Det är genom musiken jag talar från hjärtat.
Den slutliga vinnaren av Self Made koras på Gröna Lund i Stockholm den 26 maj. Priset är 25 000 dollar och ett skivkontrakt med teamet bakom Avicii, som också står bakom programmet.
–Jag har inte ens tänkt på pengarna för jag vill bara ha skivkontraktet. Men jag har lovat en vän att om jag vinner ska vi resa till Kuba och lyssna på musik vi älskar, säger Amanda Kaplan.
Gå till toppen