Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rödgröna vill skrota vårdvalet inom psykoterapi

Kostnaden har dragit iväg. Därför ska psykoterapi och smärtbehandling (MMS) inte längre ingå i vårdvalet i Region Skåne, föreslår det rödgröna styret. Det blir i så fall den första del i vårdvalet som skrotas sedan reformen trädde i kraft 2009.

Förslaget, som är politisk laddat, läggs fram till hälso- och sjukvårdsnämnden om en dryg vecka. Det innebär att vårdvalet inom psykoterapi upphör och att Region Skåne istället ska göra en vanlig upphandling enligt LOU (lagen om offentlig upphandling).
Multimodal smärtbehandling (MMS) ska enligt förslaget delvis upphandlas, delvis tas över i egen regi och kopplas närmare till sjukhusens smärtmottagningar.
Motiveringen från den rödgröna regionledningen är sparkrav.
De borgerliga partierna reagerar skarpt på vad de ser som en stegvis nedmontering av vårdvalen, och sämre utbud för patienterna.
– Den psykiska ohälsan ökar, om vi inte möter det behovet tidigt så kommer fler att behöva hjälp inom slutenvården, säger Ulrika Heindorff (M), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Idag finns en mängd psykoterapeuter som erbjuder vård, många av dem små egenföretagare. Om den tjänsten ska upphandlas via LOU är det bara de stora vårdföretagen som kan vara med.
De senaste två åren har antalet psykoterapiavtal inom vårdvalet ökat mycket kraftigt. Region Skåne har idag 334 avtal, sammanlagt upp emot 500 enskilda vårdgivare . Inom smärtbehandling finns cirka 20 avtal.
Regionrådet Anders Åkesson (MP) menar att utbudet inte behöver bli sämre om psykoterapin istället upphandlas. Men hälso- och sjukvårdsnämnden måste få bukt med sina underskott.
– Vi vill få ökad kvalitet, bättre tillgänglighet, kostnadskontroll och längre avtal, säger Åkesson.
Han anser inte heller att förutsättningarna för små aktörer inom psykoterapi försämras.
– Det finns många exempel på läkarhus där flera små verksamheter gått ihop för att gemensamt delta i en upphandling, säger han.
Idag finns närmare 500 personer inom olika yrkesgrupper som erbjuder psykoterapi i Skåne inom vårdvalet.Bild: Cleis Nordfjell / SvD / TT
För att helt avskaffa vårdvalet inom psykoterapi och smärtbehandling krävs beslut i regionfullmäktige i juni. I så fall kan nya aktörer ta över någon gång under senare delen av 2018.
Men det här är en het politisk potatis. Det var allianspartierna tillsammans med MP som drev fram vårdvalsreformen under sin tid vid makten. Startskottet gick 2009 och idag kan patienter i Skåne välja mellan privat och offentlig vårdgivare inom tolv områden.
Köerna har minskat men samtidigt har kostnaderna dragit iväg, trots att ersättningar har bantats. Det rödgröna styret har tidigare föreslagit ett patienttak för vårdvalen inom bland annat hud- och ögonsjukvård.
Ulrika Heindorff vill inte ge något svar på hur Moderaterna tycker att man ska minska den stora kostnadsökningen inom vårdvalen.
– Vi vill se över kostnaderna totalt i den offentliga vården, på vårdcentralerna som går back och särskilt inom sjukhusvården, där vi inte alls ser att man stramar åt lika mycket, säger hon.
Men vårdvalen har ju dragit över budgeten med minst 250 miljoner, det är rätt mycket pengar?
– Det beror ju på att de fyller ett behov. Risken är nu att man bara skjuter problem framför sig och skapar långa köer.
–Jag påstår inte att jag sitter inne med hela lösningen. Men jag efterlyser en mer övergripande diskussion om prioriteringar av vilken vård som det offentliga ska stå för. Psykoterapi och MMS hör absolut dit, men det kanske finns andra områden som man ska betala själv för, säger Ulrika Heindorff.
Fakta

Vårdval och upphandling

Vårdval (Lagen om valfrihetssystem, LOV).

Alla vårdgivare som klarar de krav som landstinget ställt upp får ett avtal. Det finns inget tak för antalet behandlingar, eller för Region Skånes totala kostnad. De offentliga kliniker som sysslar med samma sak (tex hud, ögonsjukvård) får samma ersättningsvillkor som privata vårdgivare.

Upphandling ( Lagen om offentlig upphandling, LOU)

Region Skåne tecknar avtal med privata vårdgivare för en ungefärlig produktionsnivå med ett angivet maxtak för kostnaden varje år. Avtalen löper i regel minst tre år i taget, ofta med förlängningsmöjlighet.

Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen