Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varannan damernas när Macron går till val

Hälften kvinnor och hälften politiska noviser – så ser Emmanuel Macrons laguppställning ut inför de franska parlamentsvalen i juni. Tidigare premiärministern Manuel Valls är inte en av kandidaterna, men Macron slår inte igen dörren för sin förre regeringskollega.

Emmanuel Macron poserar på selfies med anhängare på onsdagen, i samband med en ceremoni för att högtidlighålla avskaffandet av slaveriet.Bild: Eric Feferberg/AP/TT
För att kunna genomföra sin politik behöver tillträdande presidenten Emmanuel Macron stöd i parlamentet. I valen i juni står de 577 platserna på spel och Macrons politiska rörelse La république en marche, som grundades för bara ett år sedan, satsar på förnyelse.
Rörelsens generalsekreterare Richard Ferrand berättar på en presskonferens att 19 000 personer listat sig på rörelsens hemsida. De presumtiva kandidaterna har sedan granskats noga för att vaska fram de lämpligaste namnen.
På torsdagen presenterades 428 kandidater, 214 män och 214 kvinnor. Drygt hälften av dem har aldrig tidigare valts till en politisk post.
Få av kandidaterna är kända för en bredare allmänhet. Några bekanta namn fanns med, till exempel avgående presidenten François Hollandes kommunikationschef Gaspard Gantzer och tidigare biträdande miljöministern Barbara Pompili, rapporterar Reuters.
Enligt Ferrand är 24 på listan i dag parlamentsledamöter för Socialistpartiet.
Macron, som själv aldrig ställt upp i något val före årets presidentval, har nu tid på sig fram till slutet av nästa vecka att komplettera sitt lag inför valen.
Det rådde viss förvirring i franska medier kring listan, sedan ett par utpekade dementerat att de är kandidater.
Tidigare premiärministern Manuel Valls, som i en intervju i tisdags sade att han vill kandidera för Macrons parti, finns inte med på listan över kandidater, men Macrons rörelse ställer inte upp med någon motkandidat i Valls valkrets i Parisförorten Évry, en signal om att dörren står på glänt för den tidigare premiärministern.
– Vi tänker inte välja honom men vi ställer inte upp någon kandidat mot honom. Vi bör inte slå igen dörren för en tidigare premiärminister, säger Ferrand enligt nyhetsbyrån AFP.
Valls har beskrivit sitt socialistparti som "dött".
Fakta

La république en marche

Fransk politisk rörelse som grundades under namnet En marche (På väg) i april 2016 av Emmanuel Macron, då ekonomiminister i François Hollandes vänsterregering. Fyra månader senare tillkännagav Macron sin avgång från regeringen, något som förstärkte spekulationerna om att han ville kandidera i presidentvalet.

En marche rekryterade på kort tid 200 000 medlemmar. Medlemskap är gratis och rörelsen kräver inte att anhängarna avslutar sina medlemskap i andra politiska partier.

Driver en EU-vänlig mittenpolitik med löften om sänkt bolagsskatt, förändrat pensionssystem och satsningar på infrastruktur och miljö. Vill se förändringar i det europeiska valutasamarbetet. I partiprogrammet finns även förslag om 10 000 nya poliser, ökad försvarsbudget och kortade handläggningstider för asylansökningar.

Dagen efter presidentvalets andra omgång, som Macron vann, meddelade En marche att rörelsen byter namn till La république en marche. Man ska också bli ett reguljärt parti.

Källa: BBC

Gå till toppen