Wimans blogg

Max Wiman: Ett intressant principiellt ställningstagande

Malmö FF utan officiellt bortafölje – en nästintill otänkbar tanke som nu blir verklighet.

Det sjöd en hel del i fotbollens Supportersverige redan i fjor, men med vårvärmen (nåja) började det koka på allvar igen i förra veckan.
Projektet AFC Eskilstuna upprör många av de som är djupt rotade i den svenska föreningsrörelsen.
Jag skrev en del i ämnet redan när Eskilstuna gick upp i allsvenskan, men har onekligen studsat till när jag läst uppgifterna de senaste veckorna.
AFC Eskilstuna har gång på gång förklarat att det skulle gå att bli medlem via hemsidan, men inget har hänt. Nu dök plötsligt möjligheten upp. Du kan bli medlem om du godkänns av styrelsen och du betalar den nätta avgiften av 1 000 kronor.
Det finns också en skrivning att för att få ha rösträtt ska du ha varit medlem året före. Den skrivningen tror jag inte är unik, MFF har också något liknande faktiskt. Men det är en oväsentlig parentes.
Det som fick mig att sätta kaffet i vrångstrupen var att AFC Eskilstuna väljer sin ordförande på tio år. Tio år. Smaka på det. Tror inte ens kinesiska kommunistpartiet väljer sin ledare på så lång tid. Inte heller Vladimir Putin är väl vald på tio år. Möjligen tror Donald Trump att han är det...
Läs mer:MFF Support uppmanar till bojkott av allsvensk match
MFF valde för några år sedan att ändra ordförandevalet från ett till två år för att få kontinuitet. Det var faktiskt ganska revolutionerande. Men ändå ett acceptabelt resonemang för medlemmarna.
Alex Ryssholm är den som skapat AFC-projektet och i praktiken äger det så långt det är möjligt. Givetvis är det han som sett till att bli vald som ordförande på tio år.
Grundregeln inom svensk idrott är också att medlemmarna alltid ska ha röstmajoriteten i föreningarna. Det som brukar kallas 51-procentsregeln. Och som MFF Support nu med all rätt menar att AFC försöker sätta ur spel med diverse fix och trix. Och med bara godkända medlemmar - en egen liten ”fake news”-riksdag, så är det inte så svårt att styra ändå.
Jag är själv uppväxt i föreningslivet och jobbade som ung i både klubb och förbund. Jag är samtidigt ganska flexibel i den kommersialisering som idrotten tvingats gå igenom.
Men Eskilstunaprojektet är långt bortom de gränser som jag känner mig komfortabel inför.
Runt om i Sverige har nu reaktioner kommit mot det från supportrar. Både rimliga och helt orimliga (skadegörelse i Göteborg).
Men jag trodde knappt att MFF Support officiellt skulle gå så långt ideologiskt att man uppmanar till bojkott. Det är ett tydligt ställningstagande för föreningsdemokratin i Sverige och ett sätt att visa att man lever som man lär. Samtidigt får MFF Support då tumma på det lika givna att stötta laget i vått och torrt.
Hurvida alla grupperingar står bakom beslutet vet jag inte i nuläget. Skrivelsen är undertecknad MFF Support enbart och inte MFF Familjen som man valt vid några tillfällen. Enskilda supportrar kommer säkert att ändå välja att åka dit, men det är ett oerhört principiellt intressant ställningstagande som kommer att väcka eko långt utanför Sveriges gränser.
Läs alla artiklar om: MFF Supports bojkott
Gå till toppen