Lomma

Frukost ska boosta elever inför nationella proven

Att plugga är nog det bästa knepet för att få bra resultat på de nationella proven, men att äta en ordentlig måltid kan vara en god hjälp på vägen. Detta vill Karstorpskolan södra testa – och bjuder därför niondeklassarna på frukost innan matteprovet.

Klockan åtta på fredagsmorgonen samlades niondeklassarna på Karstorpskolan södra i Lomma inne i matsalen för att äta frukost tillsammans. En halvtimme senare ska de sitta bänkade inne klassrummet för att göra det sista nationella provet i årskurs nio. Att skolan bjöd på frukost är tack vare elevrådsordförande Kevin Ponné Nyström.
– Jag sitter i styrgruppen för Lomma kommuns fairtrade city. Där föreslog jag att vi skulle ha en fika på internationella fairtrade-dagen innan de nationella proven, och så blev det, säger Kevin Ponné Nyström som går i klass 9b.
Elevrådsordförande Kevin Ponné Nyström kom med idén att ha frukost innan det nationella provet.Bild: Lars Brundin
Frukosten är alltså inte bara till för att ge eleverna goda förutsättningar för att klara de nationella proven, utan även för att göra dem mer medvetna om fairtrade och vad det innebär. Karstorpskolan är först ut i kommunen med att testa detta, och blir det lyckat så är tanken att det ska bli ett stående inslag och även sprida sig till de övriga skolorna.
Jessica Borgqvist, som är lärare i matte och no, är mycket positiv till frukosten:
– Alla får något att äta och det blev en lugn start på dagen, så de har inte stressat in i klassrummet. Det är svårt att säga om det kommer påverka resultaten, men det är mentalt bra för dem. Det kommer gå bra, eleverna är väldigt duktiga.
"Det blir en bra start på dagen för eleverna", säger läraren Jessica Borgqvist.Bild: Lars Brundin
Eleverna Filippa Brandt och Olivia Andersson brukar själva inte slarva med frukosten, men vet att många ungdomar gör det.
– Det är en jättebra idé att ha frukost innan provet eftersom det är många som inte brukar äta innan skolan. Det här var väldigt mysigt och allt var jättefint upplagt, säger Olivia Andersson.
– Det vore bra att ha frukost i skolan jämt, för äter man ännu tidigare så är man alltid så hungrig precis innan lunch. Men har man ätit bra så kan man göra sitt bästa på lektionerna, säger Filippa Brandt.
Är ni nervösa inför provet?
– Nej inte så värst. Det ska mest bli skönt att bli klar med det, säger Olivia Andersson.
Olivia Andersson och Filippa Brandt tycker att frukost i skolan är en bra ide.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen