Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Galerie Leger i Malmö blir Galerie Neger i helgen

För första gången ska den omtalade utställningen ”Negerkungens återkomst” av Makode Linde ställas ut på galleri och det gör han i Malmö på Galerie Leger som konstnären nu döpt om.

Makode Linde och konstverket "Nappy Meal".Bild: Matilda Rahm och Makode Linde
I början av året flyttade det som kallas Sveriges äldsta galleri, Galerie Leger i Malmö, till en ny adress vid Gustav Adolfs torg i Malmö. På Stora Nygatan 53 huserar bröderna Claus och Yan Leger nu och i dagarna har ett omtalat svenskt konstnamn tagit över galleriets väggar.
Makode Linde blev känd för den svenska allmänheten i samband med konstverket ”Painful cake” på Moderna Museet i Stockholm. Tårtan föreställde en svart Venus-figur och Makode Linde själv låg under bordet och utgjorde tårtans ansikte. När kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar första biten av tårtan skrek Makode och sen satte diskussionen igång. Både kulturministern och Makode Linde anklagades för rasism.
När Linde förra året skulle ställa ut på Kulturhuset i Stockholm så blev det en strid kring utställningens namn. Linde ville kalla den ”Negerkungens återkomst”, men Kulturhuset valde att utåt kalla den "Makode Lindes utställning".
När hans verk därifrån nu ska ställas ut på galleri för första gången så sker det på Malmögalleriet Galerie Leger. På fredagsförmiddagen höll utställningen på att sättas upp.
– Det är en bråkdel av verken från ”Negerkungens återkomst”. Där var det kanske 200 verk och här är det anpassat till en gallerimiljö. Jag kan köra lite plockgodis och hitta nya vinklar. Det blir lite som att leka dockskåp och flytta runt figurerna så att de passar bra ihop, säger Makode Linde.
Har utställningen samma budskap som den tidigare?
– Vilket budskap skulle det vara?
Jag frågar dig.
– Jag brukar inte tillskriva mig budskap. Det är sådant som profeter håller på med. Jag är bara en enkel konstnär, säger Makode Linde.
Makode Lindes verk "Rebound" består av en klassisk fotboja där kulan ersatts av en basketboll.Bild: Ink Agop
Inne på Galerie Leger finns det bland annat en omgjord dalahäst i guldringar, en gigantisk matta i formen av Afrika, flera blackface-verk ur ”Afromantics”-serien och stora svarta bröst. De senare skapades ur diskussionen inför utställningen på Kulturhuset.
– Jag råkade höra ett inslag på P4 där de intervjuade två unga tjejer om provokativ konst. De konstaterade då att folk kan bli kränkta av vad som helst, till och med ett par nakna bröst. Jag som lever i min bubbla i Bögberlin tänkte att det finns väl ingen som blir upprörd över ett par nakna bröst. Sen klippte de över till Kulturhusets Benny Fredriksson som konstaterade att ”Utan sammanhang svävar de så att säga fritt” och det lät som om han uttalade sig om brösten. Så jag såg de här fritt svävande brösten och så pratade jag med min konstnärskollega Theodor Johansson som också hade hört intervjun och sade att han bara ville göra en massa tuttar, berättar Makode Linde.
Att utställningen skulle få namnet ”Galerie Neger” uppger Makode Linde var ett lätt val när han fick samtalet från Galerie Leger.
– Jag började undra om det var en setup för att de ville att jag skulle döpa utställningen till ”Galerie Neger”, skrattar Makode Linde.
Själv uttalar han det ”gallerineger” i ett ord och kallar det för en självbetitling.
– När folk blir arga över grejer jag gjort, så är ju inte jag den som tänker att nu ska jag aldrig använda det här ordet igen utan snarare tänker jag att jag kanske måste göra det en gång till så att de lugnar ner sig, säger Makode Linde.
Hur tror du att folk kommer att reagera?
– I Stockholm så finns det en förutfattad mening om att alla skåningar är rasister. Så när jag fick frågan om jag trodde att folk kommer att bli arga över titeln så har jag svarat ”Nej, det är ju Skåne”.
Har uppmärksamheten och diskussionen kring dina utställningar påverkat dig som konstnär?
– Jag försöker att inte låta det göra det, men jag måste medge att det påverkar mig. Jag är van vid att kunna skapa mina saker i lugn och ro och sen prata om dem i en civiliserad samtalston. Men nu som med Kulturhuset så ska det börja diskuteras redan tre månader innan utställningen. Så nu gick jag inte ut med titeln på den här utställningen förrrän i måndags för jag orkar inte stå och tjafsa om det här, säger Makode Linde.
– Samtidigt blir jag påeldad av att folk är emot. Jag får energi av det. Sen är det ju så att om det hade varit personer som jag respekterar som kritiserar mig så hade det varit en sak. Nu är det folk som inte ens kan formulera sitt argument och som tycker att jag ska göra glad konst. Det är inte mitt jobb.
På lördag klockan 13 öppnar ”Galerie Neger” och utställningen pågår till den 8 juni. Makode Linde vet vad han vill servera på lördagens vernissage.
– Vi ska ha legerbollar.
Läs Filip Yifter-Svenssons reportage om reaktionerna på Makode Lindes utställning i Stockholm.
Håll koll på Malmös konstliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen