Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"King Arthur": Kalkon i brynja som inte lär lyfta

Charlie Hunnam.Bild: Daniel Smith

King Arthur: The legend of the sword

BIO. FANTASY. USA/Australien. Regi: Guy Ritchie. Med: Charlie Hunnam, Jude Law, Àstrid Bergès-Frisbey, Mikael Persbrandt. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.06.

Hollywood storsatsar på Arthursagan, själva rotsystemet för den typ av medeltida fantasy som har ockuperat en stor plats i film- och tv-utbudet under senare år (Tolkien-filmerna, "Game of thrones"). I "King Arthur: Legend of the sword" drar Charlie Hunnam i titelrollen svärdet ur stenen för vad som är tänkt att bli en ny filmserie. Han kan lika gärna sätta tillbaka sin Excalibur igen, för den här kalkonen i brynja kommer inte att lyfta.
Egentligen är valet av Guy Ritchie i registolen inte alls dumt. Regissören transplanterar sin rappkäftade och flyhänta gangsterfilmsestetik till de vindlande gränderna i 400-talets London, där en ung Arthur är gatusmart gängledare, ovetande om att han är arvinge till tronen. Hunnam gör en sexig och lite farlig Arthur, annars ofta skildrad som en ädel träbock.
Arthur är också ovetande om att den nye kungen, hans despotiske farbror Vortigern (Jude Law), vill döda honom. Vortigern, en mytisk brittisk kung, brukar sällan kopplas till Arthursagan. Det gör nu inte så mycket eftersom det knappast finns någon kanonisk text, och tillägget gör striden till en klasskamp med Arthur som folkets hjälte.
Svärdet i kistan är snarare att filmen, vars premiär är kraftigt försenad, uppvisar alla tecken på att ha hamnat i händerna på ett gäng klåfingriga producenter som tror att publiken främst vill ha sövande tråkiga sjok av dataspelsaktiga strider och svepande panoramabilder av tinnar och torn i murrig 3D. Under allt det humorbefriade larmet och bullret finns en Guy Ritchie-film som förgäves försöker göra sig hörd. Men Mikael Persbrandt – i rollen som viking – har åtminstone ett stiligt skägg.
Gå till toppen