Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Min Doktor efter halverad ersättning för digitala vårdbesök: ”Vi måste se över vår verksamhet”

Den digitala vårdgivaren Min Doktor har vuxit snabbt sedan starten för fyra år sedan. Men beslutet om halverad ersättning för digitala läkarbesök riskerar att hämma utvecklingen av Malmöbolagets tjänst.

Daniel Persson är affärsutvecklingschef för Min Doktor.
Igår torsdags blev förslaget känt och på fredagen kom styrelsebeslutet från Sveriges kommuner och landsting (SKL): Taxan för digitala läkarbesök sänks från 1200 kronor till 650 kronor. De nya priserna börjar gälla under sommaren.
Läs mer: Förslag om sänkt taxa för digital vård slår mot Malmöbolag
Fredagens beslut var väntat men knappast välkommet för Min Doktor som tidigare fakturerat landstingen 1885 kronor per besök, enligt den tidigare taxan för utomläns vård som SKL kommit överens om. Detta samtidigt som Malmöbolaget endast har tagit 250 kronor i patientavgift för sina läkarbesök.
– En så pass kraftig sänkning innebär naturligtvis att vi måste se över vår verksamhet och hitta nya vägar framåt för att göra affärer. Det finns alternativ, men vi har ännu inte beslutat något i detalj, säger Daniel Persson, affärsutvecklingschef för Min Doktor.
SKL:s beslut kommer dock inte att påverka storleken på Malmöbolagets organisation.
– Vi kommer absolut inte att göra några förändringar i organisationen på ett negativt sätt, tvärtom skulle jag vilja säga. Våra ägare tror på företagets koncept och har ett långsiktigt intresse med sitt ägande.
Däremot kan bolagets tjänst komma att bli lidande.
Risken är att vi inte kan utveckla vår tjänst lika snabb takt som vi hade tänkt oss.
– Men det ger som sagt inga drastiska konsekvenser för organisationen, säger Daniel Persson.
För Min Doktor gäller det nu att hitta andra möjligheter för att leverera sin tjänst, som kan väga upp förlusten från den nästan halverade taxan:
– Vi måste vara fortsatt innovativa och bland annat försöka hitta nya samarbeten. Sedan tidigare har vi bland annat ett bra samarbete med Region Halland som vi förhoppningsvis kan utveckla. I nuläget handlar det om ett pilotprojekt, som innebär att vi agerar som underleverantör till de vårdcentraler som antingen behöver avlastning eller vill öka tillgängligheten till sina patienter.
Daniel Persson menar också att förslaget i sin helhet med den sänkta taxan inte enbart är av ondo för bolag som Min Doktor.
– Man får inte glömma att det finns positiva saker att ta med sig. Till exempel kommer man nu att ställa tydliga krav på vad digitala besök ska innehålla. Som vårdgivare ska man bland annat ha tillgång till provtagning och formulärtjänst, vilket vi hela tiden har försökt att jobba med, säger han.
Fotnot: HD-Sydsvenskans vd Pontus Bodelsson är sedan 2014 styrelseledamot för Min doktor och har ägarintresse i företaget genom optioner.
Gå till toppen