Svedala

Se Svedalas nya skolbygge växa fram

Det började med schaktningsarbeten våren 2016. Nu är Svedalas skolbygge ungefär halvvägs.

Första spadtaget togs i oktober 2014. När fotot togs i maj 2016 hade gräv och schaktningsarbetena pågått ett halvår.Bild: Johan Palmgren
Målet är att den den nya 4-9-skolan ska börja användas vid terminsstarten i augusti 2018.
Från och med idag, fredag, idag kan allmänheten följa skolbygget på en ny hemsida som skapats av Svedala kommun. Den finns här.
Aggarpsskolan ingår i ett nytt skol- och idrottsområde i södra Svedala. Förutom skolan, som har plats för 700 elever, byggs även sporthall och idrottsplaner på området.
Skolan uppförs i två våningar och är utrustad med hemrum, ämnessalar, grupprum, bibliotek, matsal, café och utrymmen för fritidshem, administrativ personal och elevhälsa. Ena delen av skolan och skolgården är inredd för årskurs 4-6 och den andra delen för årskurs 7-9.
Skolans betongplatta gjuts vintern 2016.Bild: Johan Palmgren/Svedala kommun
Gjutnimng av bottenplattan på nya Aggarpsskolan i SvedalaBild: Johan Palmgren/Svedala kommun
Användning av solceller och bergvärme ska ge en energiförbrukning på maximalt 65 procent av myndighetskraven. Ambitionen är också att skolan ska uppnå ljudklass A, som är den bästa ljudklassen och bättre än myndighetskraven.
Namnet Aggarpsskolan valdes efter att allmänheten haft möjlighet att lämna förslag. Mölleskolan, Visdomskvarnen, Kvarnskolan, Tegelbruksskolan och Möllaskolan utgjorde övriga förslag.
I slutet av april 2017 växer skolbyggnaderna fram.Bild: Johan Palmgren/Svedala kommun
Sporthallen kommer att inrymma en fullstor hall med nio meters takhöjd och plats för 360 åskådare. Med hjälp av en vikvägg kan den delas i två lika stora salar. I sporthallen finns också en aktivitetshall med utdragbar läktare för 200 personer.
Tre klasser ska kunna ha idrott samtidigt, en grupp i aktivitetshallen och två i sporthallen.
Aggarpsskolan i april 2017.Bild: Johan Palmgren/Svedala kommun
Skolan och sporthallen utgör projektets första etapp som alltså ska vara klart i början av hösten nästa år. Den andra etappen innefattar två nya fotbollsplaner och en ny skolidrottsplats med löparbanor och hoppgrop.
Den väntas vara klar om två till tre år.
Om ett drygt år ska skolan och sporthallen stå klara. Idrottsområdet i bildens över del utgör en andra etapp i projektet som väntas vara färdigbyggt om två till tre år.Bild: Arkitektgruppen i Malmö
Gå till toppen