Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter HD:s och Sydsvenskans avslöjande: Nu ändrar Bolagsverket reglerna

Några knapptryck. Så enkelt är det att kapa ett aktiebolag med myndigheternas egna e-tjänster, avslöjade HD och Sydsvenskan. Nu ändrar Bolagsverket reglerna och efterlyser en lagändring.

Det tog bara några minuter för HD och Sydsvenskan att kapa den förre överåklagaren Sven Erik Alhems aktiebolag. Hade vi haft onda avsikter hade vi kunnat ta lån, leasa bilar och köpa varor på företagets bekostnad.
Läs också Så enkelt kapade vi ett bolag
Styrelseändringarna registreras omgående och de riktiga styrelseledamöterna har inte en chans att reagera i tid om de inte prenumererar på en aviseringstjänst. Om ens då.
När HD och Sydsvenskan intervjuade Bolagsverkets generaldirektör Inga Otmalm förra veckan var beskedet att det inte fanns några konkreta förändringar på gång som skulle göra det svårare för bolagskapare.
Men efter HD och Sydsvenskans granskning krävde näringsminister Mikael Damberg besked från Bolagsverkets ledning om vilka åtgärder som skulle vidtas för att höja säkerheten.
Och nu har Inga Otmalm nya besked.
– Det vi nu planerar att driftsätta inom kort är faktiskt en fördröjning i e-tjänsten [verksamt.se]. Det innebär att vi väntar i två arbetsdagar med att registrera en ändring av en styrelse, säger Inga Otmalm.
Bolagsverkets generaldirektör ändrar reglerna efter HD och Sydsvenskans avsklöjande om bolagskapningar.Bild: ffaphoto.com
– Det är en förändring som skapar ett större skydd för företagare och som gör att de hinner reagera i tid.
Enligt Inga Otmalm har myndigheten haft den här lösningen på gång under en längre tid. Nu skyndades allt på på grund av HD och Sydsvenskans granskning.
– När ni gick ut med den här artikeln så såg vi en ökad risk för brottslighet. Då såg vi att det var dags att sjösätta den här lösningen, säger hon.
När hade den annars sjösatts?
– Det kan jag inte svara på.
När införs detta?
– Detta sjösätts inom några dagar.
Och tidsförskjutningen är bara början, enligt Inga Otmalm. När hon träffar näringsministern i veckan kommer hon också att diskutera både en skärpning av lagen och en möjlig ändring av den egna myndighetens uppdrag.
– Med stöd av en förändrad lagstiftning ser vi nya möjligheter att förändra de tjänster vi har på verksamt.se.
En sådan möjlig lagändring kan innebära att en gammal styrelse måste godkänna en ny innan en ändring registreras hos Bolagsverket.
– I och med att riskerna förändras så tycker vi att vi behöver se över det, säger Inga Otmalm som dock inte vill gå in på detaljer innan mötet med näringsdepartementet.
Inga Otmalm efterlyser också en översyn av reglerna för samarbete med brottsbekämpande myndigheter.
– Vi kan behöva en översyn av vissa regler. Ett exempel på det är hur vi delar information mellan myndigheter för att få en klarare bild av situationer.
Bolagsverket ska också bli bättre på att informera sina kunder om vad man kan göra för att bättre skydda sig mot bolagskapningar.
Gå till toppen