Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Musik med känsla” gav Portugal segern

Portugal tog hem segern i Eurovision, för första gången. Salvador Sobral sjöng sin sobra sång till vinst. Sverige slutade femma.

Segrande Salvador Sobral med ESC-pokalen.Bild: Efrem Lukatsky
Jurygrupperna och allmänheten var överens: "Amar Pelos Dois", framförd på portugisiska av Salvador Sobral, var bäst i det digra och mycket brokiga startfältet av Eurovision Song Contest.
– Detta är en seger för musiken, för musik som verkligen betyder något. Musik med känsla, sade han i direktsändning strax innan han skulle in och sjunga låten tillsammans med sin syster Luisa Sobral.
Sångarens speciella framtoning –mycket försiktig, fast samtidigt nästan överkänslig –har delat publiken i två läger. Men lägret som tror på honom, på hans sångröst och personliga framförande, är helt uppenbart det större av dem.
Detta är ett val som för en vecka sedan ytterst få av observatörerna förutsett eller varnat för. Men för varje dag som gått sedan Salvador Sobral sjöng sin låt i semifinalen har hans namn seglat högre upp på vadslagsningslistorna.
Att det dröjde innan Portugal fick favoritställning har antagligen att göra med denna framtoning, men också att Salvador Sobral faktiskt inte dök upp i Kiev förrän i måndags –den dag som det första kostymgenrepet genomfördes. Innan dess hade hans syster varit stand-in. Det var Luisa Sobral som drog igenom låten på de många kamerarepetitionerna. Hon gjorde det på ett vis som avslöjade vissa släktdrag, men inte alls med den övertygelse som hennes bror visat. Och det var ju inte heller meningen –hon var där mest bara för att markera närvaro.
Salvador Sobral själv lider av en hjärtsjukdom. Han höll sig borta in i det längsta för att inte överanstränga sig.
På vilket sätt kommer då detta att påverka Salvador Sobral och hans karriär?
– Det kommer inte att ändra något alls, säger han frankt. Jag har sedan tidigare en inbokad sommarturné i Portugal, den ser jag fram emot. Jag fortsätter med mitt liv.
Men hur blir fortsättningen? Stora estrader? Världsscener?
– Ni vet hur det är. Ena dagen vinner man Eurovision, och det är en stor grej, men snart har publiken glömt bort alltihop. Men jag kommer att fortsätta att göra ett så bra jobb jag bara kan. Jag ska snart börja jobba med mitt andra album, det prioriterar jag.
– Om jag kan bidra till någon förändring i hur människor lyssnar på musik så blir jag glad.
Portugal hotades framför allt av Bulgarien. Kristian Kostov sjöng deras låt, en ballad också den. "Beautiful mess" var näst bäst både i juryns och allmänhetens ögon.
"Beautiful mess" var en av sju finallåtar som hade en svensk upphovsman; Joacim Persson har varit med och skrivit den.
Det verkligt svenska tävlingsbidraget, "I can't go on", hamnade till slut på femte plats – efter Moldavien och Belgien, men före Italien. Robin Bengtsson var mer populär hos juryn än bland folket –allmänheten hade Sverige bara som åttondefavorit.
Gå till toppen