Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nord & Francke

Skam analys avsnitt 5 – när verkligheten blir en flykt från fiktionen

Vi skärskådar den norska serien varje vecka. Idag: katastrofen.

Detta är alltså en analys av avsnitt 5 i fjärde säsongen av Skam. Vi skriver om varje avsnitt på detta sätt. Planen är att publicera varje lördag. Och obs: Varning för spoilers! Titta helst på avsnittet först och läs sen.
Bilden ljuger. Den är ingen rättvisande bild av avsnittet. Så vi väntar med den ett tag.
För allt hände som har legat i luften men som man ändå tänkt att "nej, det KAN ändå inte hända". Men allt som kunde ske, det skedde.
Noora fick reda på att William blivit ihop med en annan tjej – och att Sana vetat om det.
Gamla killgänget hamnade i slagsmål med ballonggänget.
Sana råkade höra ett samtal mellan två Pepsi Max-tjejer som pratade om att Sana ska kickas ut från bussen.
Och Noora och Yousef kysstes i slutet.
Innan detta vaggades vi sakta men säkert in i säkerhet. Sanas mamma är misstänksam – dels för att Elias sov borta utan att höra av sig i fredags (han däckade ju i kollektivet), dels för att Sana står och tisslar och tasslar med Yousef utanför porten. Men hon väljer ändå att lita på åtminstone Sana. I en scen pratar syskonen om Yousef och Elias är så extremt stöttande och fin mot sin syster. Det var en scen att plocka ut och spara för framtiden.
Dessutom intalar sig Sana, som först är väldigt misstänksam mot Sara och Pepsi Max-gänget, att allt är lugnt och att de är vänner. Dramaturgiskt var detta något av ett mästerstycke.
Å ena sidan var det alltså upplagt för en mysig avrundning på avsnittet när alla skulle mötas på karaokefesten (vi fick se Eskild! Chris pratade och fick ur sig flera meningar! Isak hade bakvänd keps på sig!), å ena sidan så visste vi att det skulle bli jobbigt när Evens gamla och nya värld möttes. Det är en nyckel till den här säsongen och att Sana skulle hamna i kläm var inte direkt en tiotusenkronorsfråga.
Scenen där Even gick upp och sjöng Imagine, med mörk lite darrig stämma och på fullaste allvar, hade faktiskt kunnat vara en kalkon. Men fingertoppskänslan här är imponerande! När ballonggänget kom in i lokalen några takter in i låten och Even helt kom av sig såg Isak vad som höll på att hända och räddade honom genom att göra framträdandet till en duett. Och sen: Hela lokalen skrålade med.
(Varför kalkon? Jo, ärligt talat är ju John Lennons låt ganska utsliten som världsförbättrarlåt men texten passar perfekt in i historien här: Imagine there's no heaven/It's easy if you try/no hell below us/above us only sky/Imagine all the people/living for today/Imagine theres no countries. Det speglar Evens kamp med grubblerier, inte minst de religiösa, och brytningen med det gamla gänget. Precis här i låten kom han av sig och missade en rad men Isak var snabbt framme och började fylla i från nothing to kill or die for/and no religion, too. Ännu en scen att spara för framtiden.)
Fram till hit var allt väldigt mysigt. Sen gick det snabbt med alla katastrofer. Två av dem, Nooras ilska mot Sana och russebussgrejen, var ganska okomplicerade, medan två av de andra väckte så många frågor.

1. Slagsmålet utanför karaokestället

Vad slogs de om, vad var kärnan i slagsmålet – homofobi, svartsjuka, något annat? Sana rusade ut och försökte skilja gängen åt men varför frågade hon inte sin bror vad de slogs om? Eller Even? Vem var det som slog Isak så att han började blöda näsblod? Var det inte konstigt att Sana bjöd in sin bror och hans kompisar till festen när hon visste att Isak, Even och de andra skulle vara där?

2. Kyssen

När Yousef kom och hämtade Sana och sa att Elias var i slagsmål – varför följde han inte med ut? Varför stannade han kvar med Noora? Det var ju så uppenbart i förra avsnittet att han är kär som en tokig i Sana, och hon i honom. Vad vi vet har de båda inte haft kontakt på en vecka, det är lite märkligt. Och medan Sana med både sin klädsel och smink visade att hon har börjat tänka att hon kanske skulle kunna närma sig Yousef trots allt var det som om han tog avstånd – han hälsade inte ordentligt på henne när han kom utan bara tittade lite avmätt och gick förbi henne. Något har hänt.
Att Noora kunde ha behov att att panikhångla upp någon och helst någon hon kunde såra Sana med, det går att fatta. Men Yousef, vad sysslade han med?
Det alldeles extra jävliga nu är att Skam tar en halvtidspaus, till måndagen den 22 maj. Detta meddelandes i ett kryptiskt kort klipp på Skamsajten under fredagskvällen. Motsvarande paus togs även i säsong 2 och 3. Vi har alltså gott om tid på oss att älta detta.
Så. Allting har gått fel för Sana. När jag skriver detta är det sent fredag, mycket sent, och det finns egentligen bara en tröst. Tidigare på kvällen vann Tarjei Sandvik Moe och Henrik Holm publikpriset på Gullrutengalan i Bergen, där norska tv-branschen sammanfattade 2016. O helga natt-scenen röstades dessutom fram som årets tv-ögonblick 2016:
I vanliga fall brukar fiktionen vara en räddning undan verkligheten, här blev det tvärtom. Alla mina sociala medier-flöden var fullkomligt nedlusade inte bara av frustration över avsnitt 5, utan också av glädjefnatt över Gullruten.
Där är vi nu. Ångest och glädje om vartannat. De tio närmaste dagarna kommer att handla mycket om att bli galen av att inte få veta hur det ska gå för Sana. Men nu, just nu, gläds jag åt kärleken mellan Isak och Even som manifesterades ytterligare i det här avsnittet. Och jag gläds också åt skådespelarnas framgång. Här är ett fint klipp där de pratar om hur de upplevde alla hångelscener under inspelningarna:
Galans mest minnesvärda ögonblick torde vara när the kiss cam zoomade in Tarjei Sandvik Moe och Henrik Holm och de bjöd på sig själva aningen mer än vad som kanske krävdes. #alterlove
Avsnitt 5 av nya säsongen av Skam finns nu på SVT Play. Varje lördag kommer ett nytt avsnitt. Klippen som avsnitten består av kan under veckan ses i ett flöde efterhand de läggs ut på Skamsajten.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen