Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Dagens bostadspolitik har svikit en hel generation."

Rätten till bostad får aldrig vara en klassfråga, skriver Hanna Franzén, ledamot i Ung Vänster Skånes distriktsstyrelse.

I ett hus i Lund där lägenheterna renoverats och gjorts om till student- och ungdomsbostäder har den gamla porten bevarats.Bild: Ingemar D Kristiansen
I veckan kom en rapport från Hyresgästföreningen som visar att 8 600 unga personer mellan 20 och 27 år i Malmö och Lund bor ofrivilligt kvar hemma hos sina föräldrar.
Rapporten bekräftar det som vi unga redan vet, vi är den första generationen som har sämre förutsättningar till både bostad och arbete än våra föräldrar. Rapporten sätter siffror på en vardag som vi unga känner in på skinnet.
Den omfattande bostadsbristen och framför allt bristen på billiga hyresrätter har funnits länge. Redan 2003 var siffran hög, 23 procent av alla unga hade då ingen egen bostad. Sedan dess har andelen unga som tvingas bo hemma ökat.
Trots upprepade varningar och rapporter som visar på ett ohållbart system byggs det för lite, och när det byggs så byggs det för dyrt. Hyresgästföreningens rapport visar att 8 400 unga i Malmö och Lund lever på så låga inkomster att de har rätt till försörjningsstöd.
Det är en omöjlighet för de flesta unga att flytta till en dyr nyproducerad lägenhet, och bostadspolitiken har hittills varit oförmögen att lösa bostadsbristen.
Dagens klassamhälle speglas i Hyresgästföreningens rapport. Den visar att unga som har föräldrar eller släktingar som kan hjälpa dem att köpa en bostadsrätt också har lägre boendekostnader per månad. De som redan har pengar behöver alltså betala mindre i månaden än de som redan har det svårt.
Sverige behöver en politik för att minska dagens klassklyftor, inte en politik som gör dem större. Rätten till bostad får aldrig vara en klassfråga. Den lilla grupp i samhället som redan har det bäst gynnas av dagens bostadspolitik medan vi andra får betala ett högt pris för deras rätt till överklassghetton med sjöutsikt.
Det behövs ett nytt modernt miljonprogram i Sverige. Staten behöver finansiera byggen av nya och billiga hyresrätter som vi unga har råd att bo i. Vi har byggt ett miljonprogram förr, vi kan göra det igen. Det behövs moderna och miljövänliga bostäder, inte bara i Malmö och Lund, utan i hela Sverige och staten behöver ge stöd och finansiering. Det behövs ett statligt bostadsbolag med huvudmannaansvar för att lösa bostadsbristen. Dagens system där marknadshyror och privata bostadsbolag pressar upp hyrorna har svikit en hel generation och det är dags att vi tar bostadsbristen på allvar.
Idag säljs stora delar av allmännyttan ut trots att det behövs fler hyresrätter än någonsin tidigare. MKB säljer 1 650 bostäder i Rosengård och hyrorna riskerar att chockhöjas som följd. Privata aktörer tillåts ta över bostadsmarknaden och vi vet att deras vinstintresse alltid kommer att styra. Rätten till bostad ska inte bero på kapitalägares vinstmaximering.
Ungas rätt till trygghet och ett värdigt liv sätts på spel när bostadsmarknaden avregleras.
Dagens politik gynnar en liten elit medan vi andra tvingas bo hemma tills vi fyller 27 år. Vi i Ung Vänster Skåne kräver en politik som sätter ungas rätt till bostad först.

Hanna Franzén

Hanna Franzén är ledamot i Ung Vänster Skånes distriktsstyrelse.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen