Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Delstatsval kan ge Merkel muskler.

Angela Merkel har skäl att le.Bild: Markus Schreiber
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Medan Emmanuel Macron tog hem segern i Frankrikes presidentval rönte Tysklands Angela Merkel en egen valframgång. Förbundskanslerns kristdemokratiska CDU vann delstatsvalet i Schleswig-Holstein med god marginal. På söndagen är det dags för en ny strategiskt viktig drabbning. Nordrhein-Westfalen går till delstatsval och ännu en seger för CDU skulle stärka Merkel ytterligare inför höstens tyska förbundsdagsval.
För bara några månader sedan såg Merkel ut att gå mot ett nederlag. Stödet för Socialdemokraterna, SPD, ökade väsentligt i opinionsmätningarna sedan EU-parlamentets förre talman Martin Schulz valts till partiledare. Politiska bedömare pekade på hans sällsynta kombination av vinnaregenskaper: Schulz är erfaren och känd utan att för den skull förknippas med något omstritt i inrikespolitiken. Men sedan förlorade SPD två raka delstatsval. En tredje motgång skulle definitivt bekräfta att den så kallade Schulzeffekten har ebbat ut.
"Jag är besviken", sade Schulz efter förlusten i Schleswig-Holstein.
Förståeligt nog.
Men Europa- och världspolitiskt finns inga skäl att beklaga om Merkel går mot en ny mandatperiod som förbundskansler. Hon ser ut att kunna spela en ännu viktigare roll än hittills.
Merkel hyllade Macron efter presidentvalssegern för hans öppenhet mot omvärlden och beslutsamhet för den sociala marknadsekonomin. Förutsättningarna är nu bättre än på länge för tysk-franskt samarbete i europeisk politik. De båda ledarna är eniga i många EU-frågor, däribland om principerna i förhandlingarna om villkoren för Storbritanniens utträde ur unionen. Den samsynen kan bli viktig. Men Merkel behövs också som bromskloss när Macron vill föra EU i federalistisk riktning.
Angela Merkels betydelse är likaså svåröverskattad i EU:s relation till Ryssland. Hon är känd för en sällsynt god förmåga att kunna tala med den ryske presidenten Vladimir Putin. Men även för att hon – till skillnad från sin företrädare Gerhard Schröder (SPD) – inte drar sig för att tala klarspråk med Kreml. Vid ett möte häromveckan uppmanade Merkel till exempel Putin att stoppa striderna i östra Ukraina, försvara demonstrationsrätten i Ryssland samt värna hbtq-personer i Tjetjenien.
Enligt brittiska The Times var det också Merkel som fick USA:s president Donald Trump att byta fot om handelsavtalen med EU. Tidigare har Trump sagt sig prioritera att sluta ett avtal med Storbritannien och uttryckt stor skepsis till unionen. Ett privat samtal mellan förbundskanslern och presidenten i mars ska ha ändrat allt. Det krävdes en lika tålmodig som utdragen förklaring av den europeiska handelspolitiken.
Tio gånger ska Trump ha frågat om han kunde förhandla fram ett separat handelsavtal med Tyskland. Och tio gånger ska Merkel ha svarat: "Du kan inte träffa ett avtal med Tyskland, bara med EU."
Ledarskap av sådan kaliber är just vad Europa behöver.
Gå till toppen